Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan verwacht verlenging afspraken over graancorridor

Erdogan verwacht verlenging afspraken over graancorridor

DENPASAR (ANP/AFP) - De overeenkomst die Oekraïne en Rusland eerder sloten over de uitvoer van graan via de Zwarte Zee zal ook na zaterdag van kracht blijven. Die verwachting sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdogan uit. Turkije was intensief betrokken bij de totstandkoming van de deal die feitelijk zaterdag afloopt.

Erdogan sprak zijn verwachtingen uit in de marge van de G20-top op Bali. Volgens de president zijn er geen aanwijzingen dat het akkoord zal eindigen.

Oekraïne is een van 's werelds grootste graanproducenten. Na de inval van Rusland in het land werd de uitvoer van tientallen miljoenen ton graan onmogelijk. Pas in juli werd tussen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Naties en Turkije een deal gesloten over de export van graan.

Poetin

Erdogan zei dat hij met de Russische president Vladimir Poetin zou spreken zodra hij naar Turkije was teruggekeerd. Volgens de Turkse president "loopt de weg naar vrede via de dialoog", zo liet hij optekenen.

Een afzonderlijke overeenkomst tussen de VN en Turkije, die ook in juli werd ondertekend, maakt de uitvoer van Russische levensmiddelen en meststoffen mogelijk, ondanks de westerse sancties die aan Moskou zijn opgelegd na de Russische invasie in Oekraïne. Erdogan zei dat de export van meststoffen en ammoniak belangrijk is. "Het werk gaat door. We zullen dit met Poetin bespreken", zei hij.

Meer uit Financieel

TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

15 minuten geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

1 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

1 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

1 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

1 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

1 uur geleden
Netflix omhoog op Wall Street na akkoord Hollywood-schrijvers

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse mediabedrijf Netflix won maandag ruim 1 procent aan beurswaarde na het voorlopige akkoord tussen de stakende scriptschrijvers met de grote Hollywoodstudio's. Beleggers reageren positief. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

3 uur geleden