Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan vervangt baas statistiekbureau na rel inflatiecijfers

Erdogan vervangt baas statistiekbureau na rel inflatiecijfers

ANKARA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het hoofd van het nationale statistiekbureau vervangen na een rel rond de inflatiecijfers. Oppositiepartijen beschuldigen het Turkse instituut voor statistiek ervan de inflatiecijfers rooskleuriger te brengen dan ze zijn. De regeringspartij zegt juist dat de Turkse economische malaise wordt overdreven.

Het ontslag van Sait Erdal Dincer stond in een zaterdag gepubliceerd decreet. Hij moet binnen een jaar na zijn benoeming plaatsmaken voor Erhan Cetinkaya, vicevoorzitter van de Turkse bankentoezichthouder. Door het vertrek van Dincer zullen de zorgen over de betrouwbaarheid van de gegevens van het statistiekbureau alleen maar toenemen.

TurkStat ligt zwaar onder vuur omdat het cijfers over de economie zou hebben gemanipuleerd om Erdogan tevreden te stellen. Turkije heeft te maken met de hoogste inflatie sinds het aantreden van Erdogan als president in 2014. Op jaarbasis werd het leven in Turkije vorig jaar 36 procent duurder. Dat was de hoogste inflatie in bijna twintig jaar. De oppositie meent dat dit cijfer nog te laag is geraamd en dat de reƫle kosten van levensonderhoud tweemaal zo hoog waren.

Vervanging

Het is niet voor het eerst dat Erdogan mensen op economische posten aan de kant schuift. Sinds de zomer van 2019 nam de president ook al afscheid van een drietal centralebankpresidenten vanwege de hoge rente waar zij aan vasthielden om de inflatie te beteugelen. Onder druk van Erdogan is de rente in Turkije sinds september teruggeschroefd tot het huidige niveau van 14 procent. De hoge rente is een doorn in het oog van de president. Hij meent namelijk in tegenstelling tot de gangbare economische theorie dat een hogere rente juist leidt tot hogere prijzen. Mede door de renteverlagingen steeg de inflatie in het land nog harder.

Niet alleen heeft TurkStat een nieuwe baas. Ook de minister van Justitie is vervangen. Minister Abdulhamit Gul meldt dat hij zaterdag zijn ontslag heeft ingediend. Erdogan wees vervolgens zijn partijgenoot Bekir Bozdag aan als opvolger. Hij vervulde die functie al eerder. Turkije ligt onder vuur vanwege de rechterlijke onafhankelijkheid, die volgens onder meer mensenrechtenorganisaties in toenemende mate wordt aangetast.

Ondertussen dreigt Erdogan ook met juridische stappen tegen Turkse media die "onverenigbaar met de nationale en morele waarden" berichten. Volgens critici zet de president daarmee een volgende stap om afwijkende meningen in het land te onderdrukken.

Meer uit Financieel

FrieslandCampina blijft last houden van een dalende melkaanvoer

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelconcern FrieslandCampina blijft last houden van een dalende aanvoer van melk, mede doordat meerdere Nederlandse melkveehouders zijn gestopt met hun bedrijf. "De politieke onzekerheid helpt daar ook niet bij", zegt Jan Derck van Karnebeek, topman van het bedrijf, in een toelichting op de halfjaarresultaten.

16 minuten geleden
Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

2 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieƫn zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

2 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

3 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

3 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

4 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

5 uur geleden