Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan vervangt baas statistiekbureau na rel inflatiecijfers

Erdogan vervangt baas statistiekbureau na rel inflatiecijfers

ANKARA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het hoofd van het nationale statistiekbureau vervangen na een rel rond de inflatiecijfers. Oppositiepartijen beschuldigen het Turkse instituut voor statistiek ervan de inflatiecijfers rooskleuriger te brengen dan ze zijn. De regeringspartij zegt juist dat de Turkse economische malaise wordt overdreven.

Het ontslag van Sait Erdal Dincer stond in een zaterdag gepubliceerd decreet. Hij moet binnen een jaar na zijn benoeming plaatsmaken voor Erhan Cetinkaya, vicevoorzitter van de Turkse bankentoezichthouder. Door het vertrek van Dincer zullen de zorgen over de betrouwbaarheid van de gegevens van het statistiekbureau alleen maar toenemen.

TurkStat ligt zwaar onder vuur omdat het cijfers over de economie zou hebben gemanipuleerd om Erdogan tevreden te stellen. Turkije heeft te maken met de hoogste inflatie sinds het aantreden van Erdogan als president in 2014. Op jaarbasis werd het leven in Turkije vorig jaar 36 procent duurder. Dat was de hoogste inflatie in bijna twintig jaar. De oppositie meent dat dit cijfer nog te laag is geraamd en dat de reële kosten van levensonderhoud tweemaal zo hoog waren.

Vervanging

Het is niet voor het eerst dat Erdogan mensen op economische posten aan de kant schuift. Sinds de zomer van 2019 nam de president ook al afscheid van een drietal centralebankpresidenten vanwege de hoge rente waar zij aan vasthielden om de inflatie te beteugelen. Onder druk van Erdogan is de rente in Turkije sinds september teruggeschroefd tot het huidige niveau van 14 procent. De hoge rente is een doorn in het oog van de president. Hij meent namelijk in tegenstelling tot de gangbare economische theorie dat een hogere rente juist leidt tot hogere prijzen. Mede door de renteverlagingen steeg de inflatie in het land nog harder.

Niet alleen heeft TurkStat een nieuwe baas. Ook de minister van Justitie is vervangen. Minister Abdulhamit Gul meldt dat hij zaterdag zijn ontslag heeft ingediend. Erdogan wees vervolgens zijn partijgenoot Bekir Bozdag aan als opvolger. Hij vervulde die functie al eerder. Turkije ligt onder vuur vanwege de rechterlijke onafhankelijkheid, die volgens onder meer mensenrechtenorganisaties in toenemende mate wordt aangetast.

Ondertussen dreigt Erdogan ook met juridische stappen tegen Turkse media die "onverenigbaar met de nationale en morele waarden" berichten. Volgens critici zet de president daarmee een volgende stap om afwijkende meningen in het land te onderdrukken.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

3 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

4 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

5 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

6 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

7 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

7 uur geleden