Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan vervangt baas statistiekbureau na rel inflatiecijfers

Erdogan vervangt baas statistiekbureau na rel inflatiecijfers

ANKARA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het hoofd van het nationale statistiekbureau vervangen na een rel rond de inflatiecijfers. Oppositiepartijen beschuldigen het Turkse instituut voor statistiek ervan de inflatiecijfers rooskleuriger te brengen dan ze zijn. De regeringspartij zegt juist dat de Turkse economische malaise wordt overdreven.

Het ontslag van Sait Erdal Dincer stond in een zaterdag gepubliceerd decreet. Hij moet binnen een jaar na zijn benoeming plaatsmaken voor Erhan Cetinkaya, vicevoorzitter van de Turkse bankentoezichthouder. Door het vertrek van Dincer zullen de zorgen over de betrouwbaarheid van de gegevens van het statistiekbureau alleen maar toenemen.

TurkStat ligt zwaar onder vuur omdat het cijfers over de economie zou hebben gemanipuleerd om Erdogan tevreden te stellen. Turkije heeft te maken met de hoogste inflatie sinds het aantreden van Erdogan als president in 2014. Op jaarbasis werd het leven in Turkije vorig jaar 36 procent duurder. Dat was de hoogste inflatie in bijna twintig jaar. De oppositie meent dat dit cijfer nog te laag is geraamd en dat de reële kosten van levensonderhoud tweemaal zo hoog waren.

Vervanging

Het is niet voor het eerst dat Erdogan mensen op economische posten aan de kant schuift. Sinds de zomer van 2019 nam de president ook al afscheid van een drietal centralebankpresidenten vanwege de hoge rente waar zij aan vasthielden om de inflatie te beteugelen. Onder druk van Erdogan is de rente in Turkije sinds september teruggeschroefd tot het huidige niveau van 14 procent. De hoge rente is een doorn in het oog van de president. Hij meent namelijk in tegenstelling tot de gangbare economische theorie dat een hogere rente juist leidt tot hogere prijzen. Mede door de renteverlagingen steeg de inflatie in het land nog harder.

Niet alleen heeft TurkStat een nieuwe baas. Ook de minister van Justitie is vervangen. Minister Abdulhamit Gul meldt dat hij zaterdag zijn ontslag heeft ingediend. Erdogan wees vervolgens zijn partijgenoot Bekir Bozdag aan als opvolger. Hij vervulde die functie al eerder. Turkije ligt onder vuur vanwege de rechterlijke onafhankelijkheid, die volgens onder meer mensenrechtenorganisaties in toenemende mate wordt aangetast.

Ondertussen dreigt Erdogan ook met juridische stappen tegen Turkse media die "onverenigbaar met de nationale en morele waarden" berichten. Volgens critici zet de president daarmee een volgende stap om afwijkende meningen in het land te onderdrukken.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

homebase123 3 maanden geleden
Deze stink dictator moet zich zelf naar huis sturen.
Tinus Grijpstuiver 3 maanden geleden
Kon dat in Nederland ook maar ,De huidige Clowns naar het dementen huis sturen

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

6 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

6 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

7 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

8 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

9 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

11 uur geleden
Historische verliesreeks dreigt voor Dow-Jonesindex

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex van de aandelenbeurs in New York staat op het punt een historische verliesreeks te evenaren. Voor het eerst in ongeveer honderd jaar stevent de graadmeter af op acht verliesweken op een rij. Het was in 1923 voor het laatst dat de index een dergelijke verliesreeks beleefde. Het begin van de handel op vrijdag was nog positief, maar al snel draaide het sentiment om. Beleggers zijn onder andere bezorgd over de hoge inflatie, die deze week verder werden aangewakkerd door waarschuwingen van grote Amerikaanse supermarktketens.

11 uur geleden