Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan stelt onderzoek in naar manipulatie Turkse lira

Erdogan stelt onderzoek in naar manipulatie Turkse lira

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat mogelijke valutamanipulatie onderzoeken. Dat doet hij volgens persbureau Anadolu nadat de lira afgelopen week fors in waarde daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. De gang van zaken is opmerkelijk omdat veel economen de flinke koersval van de Turkse munt juist aan het optreden van Erdogan wijten.

Turkse autoriteiten moeten nu gaan kijken welke bedrijven en instellingen recent grote hoeveelheden vreemde valuta hebben gekocht. En vervolgens moet in opdracht van Erdogan dan beoordeeld worden of zij zaken hebben gemanipuleerd.

Volgens deskundigen moet de oorzaak van de flinke koersval evenwel gezocht worden in onrust over het economische beleid in Turkije. Erdogan verdedigde afgelopen week zijn streven naar lagere rentetarieven om de economische groei te stimuleren. Dit terwijl het land nog altijd kampt met een torenhoge inflatie. Erdogan beweerde zelfs dat Turkije een "economische onafhankelijkheidsoorlog" aan het voeren is en hij benadrukte dat zijn land niet zal toegeven aan druk om van koers te veranderen.

In tegenstelling tot de standaardopvatting van economen gelooft Erdogan dat hoge rentetarieven juist leiden tot een hogere inflatie. De president zet met zijn onorthodoxe economische opvattingen de centrale bank al langer onder druk, al zegt hij dat de centrale bank onafhankelijk is. Desondanks ontsloeg hij de afgelopen jaren al verschillende beleidsmakers van de bank als ze de rente verhoogden of als ze er niet in slaagden om de inflatie onder controle te krijgen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Prosus en UMG aan kop in AEX dankzij koopadviezen

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus en platenlabel Universal Music Group (UMG) stonden donderdag bovenaan de Amsterdamse AEX-index. De bedrijven kregen een koopadvies van de belangrijke Amerikaanse bank Goldman Sachs. Ook Unilever toonde herstel. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK.

49 minuten geleden
Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 5 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in december opgelopen tot 5 procent op jaarbasis. Vooral de prijzen voor energie zoals gas en elektriciteit stegen hard. Verder moest ook meer betaald worden voor diensten, industriƫle goederen, voeding en alcohol en tabak, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een definitieve raming die gelijk is aan een voorlopige schatting.

1 uur geleden
Liander: meer knelpunten op het elektriciteitsnet voor bedrijven

ARNHEM (ANP) - Op het elektriciteitsnet in Amsterdam, Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. Dat meldt netbeheerder Liander in een update over de capaciteit. De knelpunten betreffen alleen klanten met een aansluiting voor grootverbruik, zoals bijvoorbeeld bedrijven.

1 uur geleden
Maaltijdbezorger Deliveroo groeide snel in 2021

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Deliveroo is vorig jaar snel verder gegroeid. De klanten van de maaltijdbezorger bestelden voor in totaal 6,6 miljard pond of omgerekend net geen 8 miljard euro aan voedsel. Dat betekende een toename van 70 procent en was aan de bovenkant van de verwachtingen van het Britse bedrijf. In totaal bestelden klanten ruim 300 miljoen keer, bijna driekwart meer dan in 2020.

2 uur geleden
WeTransfer maakt volgende week beursgang in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf WeTransfer maakt op vrijdag 28 januari zijn beursdebuut in Amsterdam. De onderneming met de gelijknamige digitale verstuurdienst van bestanden mikt daarbij op een beurswaarde tot 716 miljoen euro.

2 uur geleden
Unilever krijgt kritiek beleggers vanwege ongezonde producten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Unilever is opnieuw mikpunt van kritiek van beleggers. Dit keer ligt het bedrijf onder vuur omdat het te weinig zou doen om gezonde voeding te promoten. Daarover is onder andere kritiek van artsen. In een resolutie roept een groep beleggers de onderneming op om doelen te stellen om het aandeel gezonde voedingsproducten dat wordt verkocht te vergroten. De resolutie is met hulp van de Britse non-profitorganisatie ShareAction opgesteld.

3 uur geleden
Unilever stijgt op Damrak na afzien hoger bod op GSK-onderdeel

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging donderdag vooruit op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK. Eerder deze week werd bekend dat Unilever ongeveer 60 miljard euro wilde betalen voor het onderdeel. Dat bod werd echter afgewezen. Beleggers schrokken van het overnameplan en vreesden dat Unilever het bod zou gaan verhogen. Het aandeel verloor daardoor flink terrein.

3 uur geleden