Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan roept op tot ‘waardige uitweg’ uit Oekraïne-crisis

Erdogan roept op tot ‘waardige uitweg’ uit Oekraïne-crisis

NEW YORK (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept op tot een "waardige uitweg" uit de zeven maanden durende crisis die de Russische aanval op Oekraïne heeft veroorzaakt. In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York pleitte hij voor een "rationele en diplomatieke oplossing die beide partijen een waardige uitweg uit de crisis zal geven".

Turkije vervult een bemiddelende rol in het conflict en speelde met de VN een belangrijke rol bij het op gang brengen van de graanexport vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee. Het akkoord dat dat mogelijk maakt is nog zeer vitaal, aldus Erdogan.

Afgelopen week sprak hij op een top in Oezbekistan uitgebreid met de Russische president Vladimir Poetin en dinsdag had hij telefonisch contact met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski om "veiligheidskwesties" te bespreken. In zijn speech in New York gaf Erdogan geen details over hoe de oorlog in Oekraïne ten einde kan komen.

Maandag zei hij in een interview met de Amerikaanse omroep PBS dat Rusland het land dat het heeft bezet terug moet geven aan Oekraïne als duurzame vrede het doel is. "Dit is wat er wordt verwacht", aldus Erdogan. "De bezette gebieden zullen worden teruggegeven aan Oekraïne." Als het aan hem ligt moet Moskou ook "de Krim aan de rechtmatige eigenaren teruggeven". Erdogan had de indruk dat Poetin bereid is "zo snel mogelijk" een einde aan het conflict te maken. Maar de Russische president stelt steeds dat Kiev niet bereid is tot vredesonderhandelingen.

NAVO-lid Turkije onderhoudt nauwe betrekkingen met zowel Moskou als Kiev en levert ook wapens aan Oekraïne. Ankara is belangrijk voor Rusland als het aankomt op handel, mede omdat Turkije de westerse sancties niet heeft overgenomen.

Meer uit Buitenland

Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

32 minuten geleden
Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

1 uur geleden
Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

1 uur geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

2 uur geleden
Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

2 uur geleden
Dode en gewonden bij explosie munitie op Tsjechische basis

PRAAG/BRNO (ANP/RTR) - Bij een explosie van munitie is een Tsjechische militair omgekomen en zijn acht anderen gewond geraakt. Dit gebeurde op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

2 uur geleden
Gewonden na explosie op trainingslocatie leger Tsjechië

PRAAG (ANP/RTR) - Negen Tsjechische militairen zijn maandag gewond geraakt na een ontploffing van munitie. De explosie deed zich voor op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

5 uur geleden