
Erdogan praat Turkse lira opnieuw omlaag
ANKARA (ANP/DPA) - Een televisie-interview van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw gezorgd voor een forse daling van de Turkse lira. Hij beloofde daarin tot de verkiezingen in 2023 de rentes laag te houden. Daarmee zou de afhankelijkheid van buitenlandse investeringen op de korte termijn moeten worden doorbroken.
Juist omdat de inflatie in Turkije hoog is, is het volgens de gangbare economische theorie niet handig om de rente te verlagen. Maar Erdogan meent dat hogere rentes zorgen voor hogere prijzen en de afgelopen jaren heeft hij zijn greep op de centrale bank vergroot door verschillende beleidsmakers te ontslaan.
De huidige bestuurders verlaagden de rente de laatste maanden al enkele keren, wat tot een koersval van de lira ten opzichte van de dollar en euro leidde. Juist omdat Turkije veel energie importeert en ook veel leningen in die valuta heeft staan, verzwakt die koersval de economie.
Inflatie
Burgers hebben het ook zwaar nu de inflatie al een tijdlang rond de 20 procent ligt. Zij kunnen veel minder met hun salaris. Bovendien heeft Turkije door de coronapandemie ook klappen gekregen. Zo is de toeristische sector zwaar getroffen. Vrijdag komen er weer cijfers naar buiten en is de verwachting dat de inflatie verder oploopt.
Na het interview op dinsdagavond verloor de lira tot wel 8 procent tegenover de dollar. Een dollar was bijna 14 lira waard, terwijl een euro ongeveer 16 lira opleverde. Aan het begin van deze week kreeg je voor een euro nog 14 lira en halverwege november waren dat er 12.
Om de economie te steunen beloofde Erdogan geld beschikbaar te stellen aan bedrijven voor nieuwe leningen. Ook wil de Turkse president op korte termijn 50.000 banen creëren.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.
5 uur geledenDETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.
5 uur geledenSCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.
6 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.
8 uur geleden