Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan nodigt Poetin uit voor overleg in Turkije

Erdogan nodigt Poetin uit voor overleg in Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin uitgenodigd voor vredesbesprekingen in Turkije met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. In een telefoongesprek met Poetin zei Erdogan dat een blijvend staakt-het-vuren tot een oplossing voor de langere termijn kan leiden.

Dat meldde het kantoor van Erdogan donderdag. De Turkse president sprak eerder met Poetin en stelde toen al voor om de strijd te staken en onderhandelingen op hoog niveau te beginnen. Die moesten onder meer gaan over een blijvende wapenstilstand en over evacuaties van burgers.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu ontmoette donderdag in Lviv in West-Oekraïne zijn Oekraïense collega Dmitro Koeleba. Cavusoglu zei te hopen op een wapenstilstand bij de door de Russen zwaar belegerde havenstad Marioepol. Daar bevinden zich volgens de minister ook nog ruim honderd Turken.

Meer uit Buitenland

Britten die soep gooiden tegen Van Gogh schuldig aan vernieling

LONDEN (ANP) - Twee activisten van Just Stop Oil zijn door een jury in Londen schuldig bevonden aan opzettelijke vernieling voor het gooien van soep tegen het schilderij De Zonnebloemen (1888) van Vincent van Gogh. Dat deden ze in 2022 in het museum de National Gallery in de Britse hoofdstad.

27 minuten geleden
Verdachte opgepakt voor moord op ex-parlementariër Oekraïne

KYIV (ANP) - De Oekraïense politie heeft in Dnipro een verdachte opgepakt voor de moord op de voormalige ultrarechtse parlementariër Iryna Farion, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze werd 19 juli op straat vlak bij haar woning in Lviv in het hoofd geschoten en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

2 uur geleden
18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

4 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

4 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

5 uur geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

6 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

8 uur geleden