Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan klaagt oppositie aan na kritiek over dode gijzelaars

Erdogan klaagt oppositie aan na kritiek over dode gijzelaars

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan klaagt oppositieleider Kemal Kilicdaroglu aan, omdat die kritiek heeft gegeven op de mislukte redding van Turkse gijzelaars in Noord-Irak. Dertien landgenoten werden zondag dood aangetroffen tijdens een Turks offensief tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Erdogan eist 500.000 lira (ongeveer 59.000 euro) van Kilicdaroglu, die dinsdag zei dat de slachtoffers ongedeerd bevrijd hadden moeten kunnen worden. De president meent dat de leider van de grootste oppositiepartij CHP de "eer en reputatie" van Erdogan zou willen schaden met de beweringen, door de PKK te vrijwaren en Erdogan schuldig te verklaren. Dit zou "ongefundeerd" zijn en een "serieuze aanval" op zijn rechten.

Turkije begon vorige week een grootschalige militaire operatie tegen de PKK in de Noord-Iraakse provincie Dohuk. Zondag ontdekte het Turkse leger de lichamen van de dertien ontvoerde Turken, onder wie soldaten en politieagenten, in een grot in het gebied, op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van de Turkse grens.

Executie

Ankara stelt dat de PKK de gijzelaars heeft geëxecuteerd. De PKK ontkent dit en zegt dat de gijzelaars zijn omgekomen bij bombardementen door het Turkse leger en gevechten. De gijzelaars zouden vijf tot zes jaar zijn vastgehouden door de PKK. Een deel van hen zou in Turkije zijn ontvoerd en vervolgens meegenomen naar Irak.

De Verenigde Staten lieten maandag weten Turks-Koerdische PKK-terroristen verantwoordelijk te houden voor de dood van de gijzelaars.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

39 minuten geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

1 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

1 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

2 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

3 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

3 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

3 uur geleden