Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan heeft met Poetin gesproken en bemiddeling aangeboden

Erdogan heeft met Poetin gesproken en bemiddeling aangeboden

ANKARA/TEL AVIV (ANP/AFP/DPA/RTR) - De Turkse president Erdogan heeft zondag met zijn Russische ambtgenoot Poetin gesproken over de oorlog in Oekraïne. Turkije biedt aan te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Het land heeft goede betrekkingen met beide landen en wil dat zo houden.

Erdogan heeft volgens meldingen voorafgaand aan het telefoongesprek gevraagd onmiddellijk een einde aan de strijd te maken en onderhandelingen "op hoog niveau" te beginnen. Die moeten onder meer gaan over een blijvende wapenstilstand en over evacuaties van burgers. De onderhandelingen zouden in Turkije kunnen worden gehouden. De Turkse buitenlandminister Cavusoglu hoopt dat op een eerder geplande conferentie in Antalya, van 11 tot 13 maart, stappen in die richting kunnen worden gezet. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft al gezegd dat hij komt.

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft na terugkeer uit Moskou met de Oekraïense president Volodimir Zelenski getelefoneerd. Bennett had zaterdag een ontmoeting met president Vladimir Poetin om de Oekraïne-crisis te bespreken. Bennett was de eerste westerse leider die het Kremlin bezocht sinds Rusland 24 februari Oekraïne binnenviel.

In gesprek

Ook Bennett biedt aan te bemiddelen, maar het is niet duidelijk wat Poetin daarvan vindt. Bennett belde Zelenski voor de derde keer in 24 uur tijd. Zelenski zou graag willen dat zijn land en Rusland in Israël met elkaar in gesprek gaan. Momenteel zijn er af en toe Oekraïens-Russische gesprekken in het zuidoosten van Belarus, zeer tegen de zin van de Oekraïners. Belarus is een uitvalsbasis voor Russische eenheden die het noorden van Oekraïne zijn binnengevallen en dus niet neutraal.

Maandag staat een derde overlegronde gepland tussen Rusland en Oekraïne. De gesprekken zullen waarschijnlijk opnieuw in Belarus zijn.

Meer uit Buitenland

Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

9 minuten geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

1 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

1 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

2 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

2 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

3 uur geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

4 uur geleden