Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan: Hamas is geen terroristische organisatie

Erdogan: Hamas is geen terroristische organisatie

ANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat het Palestijnse Hamas geen terroristische organisatie is. De militante beweging, die in onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie wel op de lijst met terroristische organisaties staat, is in de ogen van Erdogan een "vrijheidsgroep die strijdt om zijn land te verdedigen". De Turkse president herhaalt ook de kritiek op Israël en zegt daarom een bezoek aan dat land af.

De Turkse president heeft de afgelopen weken al meerdere malen zijn steun uitgesproken voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en het Israëlische beleid daar afgekeurd. De meeste westerse leiders maken een onderscheid tussen de burgers en Hamas en spreken tegelijkertijd steun uit voor de Palestijnen en veroordelen het geweld van Hamas. Erdogan spreekt zich vooral uit tegen Israëlisch geweld en roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

"We hebben geen probleem met de Israëlische staat, maar we hebben wel problemen met het Israëlische beleid tegen de Palestijnen", zei Erdogan tegen partijgenoten. Hij spreekt van een "onmenselijke" oorlog van Israël in Gaza, dat veelvuldig gebombardeerd wordt en waarbij ook veel burgers omkomen.

Hypocriet

Erdogan is ook niet te spreken over de bemoeienis van landen buiten het Midden-Oosten en met name westerse landen "die tranen vergieten om Israël". Die zouden volgens hem "olie op het vuur" gooien. Hij vindt het hypocriet dat het Westen zich niet uitspreekt over de bloedbaden in Gaza zoals het zich uitspreekt over de oorlog in Oekraïne.

Erdogan roept op tot de stichting van een onafhankelijk Palestina en zegt dat Turkije bereid is "garant" te staan voor zo'n staat.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini noemt Erdogans woorden over Hamas in een reactie "walgelijk". Hij zegt met de minister van Binnenlandse Zaken te zullen bespreken of de Turkse ambassadeur ontboden moet worden.

Meer uit Buitenland

Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

11 minuten geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

1 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

2 uur geleden
Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

2 uur geleden
VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

3 uur geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

4 uur geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

4 uur geleden