Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan haalt in aardbevingsgebieden meer stemmen dan rivaal

Erdogan haalt in aardbevingsgebieden meer stemmen dan rivaal

GAZIANTEP (ANP) - Veel mensen in de Turkse gebieden die in februari zijn getroffen door de verwoestende aardbevingen hebben bij de verkiezingen op de zittende president Recep Tayyip Erdogan gestemd. In acht van de elf getroffen provincies haalde hij volgens staatspersbureau Anadolu meer stemmen dan zijn rivaal Kemal Kilicdaroglu.

Bij de aardbevingen stierven meer dan 50.000 mensen en stortten talloze gebouwen in. Dat leidde behalve tot veel verdriet ook tot woede. Mensen waren boos over de slechte staat van de gebouwen en over het matige toezicht op bouwvergunningen. Maar ook in de nasleep van de bevingen ging veel mis. Het duurde volgens velen te lang voordat de noodhulp op gang kwam. Verwacht werd dat die boosheid ook een rol zou spelen bij de keuze van de Turken in het stemhokje.

Toch hebben de meeste mensen in de aardbevingsgebieden gekozen voor een nieuwe termijn voor Erdogan. Alleen in Adana, Diyarbakir en Hatay kreeg Kilicdaroglu meer stemmen. In de rest van de regio's stemde in ieder geval 59 procent op de zittende president, in Kahramanmaras zelfs 72 procent.

Ontheemd

Miljoenen Turken raakten ontheemd door de aardbevingen en velen trokken naar een ander gebied dan waar ze ingeschreven staan. Als mensen in een ander gebied willen stemmen moeten ze zich daar laten registreren, maar volgens waarnemers heeft lang niet iedereen dat gedaan. Honderdduizenden zouden dus hun stem niet hebben kunnen uitbrengen.

Landelijk behaalde Erdogan 49,5 procent van de stemmen, niet genoeg voor een overwinning in de eerste ronde. Over twee weken neemt hij het nogmaals op tegen Kilicdaroglu, die bleef steken op 44,9 procent.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

6 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

7 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

9 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

10 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

10 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

12 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

12 uur geleden