Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan: graandeal met twee maanden verlengd

Erdogan: graandeal met twee maanden verlengd

ISTANBUL (ANP/RTR) - De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met twee maanden verlengd. De deal zou donderdag aflopen, maar dat is dankzij onderhandelingen in Istanbul afgewend. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bracht het nieuws naar buiten tijdens een toespraak bij zijn AK-partij, waarna Rusland en Oekraïne de verlenging bevestigden.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de graandeal in principe elke 120 dagen verlengd zou worden. Dat gebeurde in november. Maar in maart 2023 wilde Rusland alleen met zestig dagen verlengen. Ook dit keer zal de deal met zestig dagen worden verlengd.

Rusland dreigde de voorbije weken niet in te stemmen met een verlenging, tenzij het Westen ook blokkades op de export van Russisch graan en kunstmest zou opheffen. Een woordvoerder van het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken zegt dat de deal is verlengd "om landen in nood" te helpen, maar voegde toe dat de houding van Rusland tegenover de overeenkomst verder "niet is veranderd".

Dankbaar

De Oekraïense regering zegt dankbaar te zijn voor de verlenging, maar zegt ook dat Rusland "moet stoppen om voedsel als wapen en chantagemiddel te gebruiken".

Sinds de overeenkomst in juli vorig jaar tot stand kwam, zijn miljoenen tonnen graan en andere landbouwproducten uit Oekraïense havens geëxporteerd. Oekraïne is een grote producent van graan en zaadolie en door het uitbreken van de oorlog in februari 2022 schoten de voedselprijzen wereldwijd omhoog. Door de graandeal konden deze prijzen weer dalen en kon Oekraïne sinds het sluiten van de deal 30 miljoen ton landbouwproducten exporteren. Naast Rusland en Oekraïne zijn ook Turkije en de Verenigde Naties partijen in de totstandkoming van de deal.

Meer uit Buitenland

VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

37 minuten geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

1 uur geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

1 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

1 uur geleden
ICJ: Israëlisch nederzettingenbeleid in strijd met recht

DEN HAAG (ANP) - Het Israëlische nederzettingenbeleid is volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in strijd met het internationaal recht. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties heeft in een zitting over verschillende aspecten van het beleid kritiek geuit. De manier waarop een deel van de bezettingen plaatsvindt, komt neer op annexatie. De Palestijnse bevolking wordt bovendien zelfbeschikking ontzegd en gediscrimineerd. Israël moet zich volgens het ICJ zo snel mogelijk uit de bezette gebieden terugtrekken en benadeelden compenseren.

2 uur geleden
Honderden bevrijd bij bestorming gevangenis Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Bij een bestorming van een gevangenis in Bangladesh zijn honderden mensen bevrijd. Protesterende studenten stichtten ook brand bij de gevangenis, zegt de politie tegen persbureau AFP.

2 uur geleden
Commissie Democraten bijeen over onlineprocedures voor kandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een commissie van de Democratische Partij van president Joe Biden komt vrijdag bijeen om te praten over een procedure waarmee partijleden snel online kunnen stemmen over de presidentskandidaat voor de verkiezingen van 5 november. Het congres van de partij is 19 augustus in Chicago en dan zou Joe Biden officieel als de presidentskandidaat worden geïnstalleerd.

3 uur geleden