Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan gaat toch niet naar klimaattop in Glasgow

Erdogan gaat toch niet naar klimaattop in Glasgow

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is maandag niet zoals gepland naar Glasgow afgereisd voor de klimaattop COP26. Erdogan heeft zich vanwege veiligheidsredenen afgemeld.

"Toen onze eisen niet werden ingewilligd, hebben we besloten niet naar Glasgow te gaan", zei Erdogan volgens de Turkse zender NTV. Staatsmedia maakten maandagochtend bekend dat de regeringsleider vanuit Rome, waar hij afgelopen weekend de G20-top bijwoonde, onverwachts naar Turkije was teruggekeerd.

Het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 werd bijna een maand geleden geratificeerd door het Turkse parlement, nadat andere G20-landen dat al eerder had gedaan. Turkije deed er langer over omdat het land volgens Ankara niet als een ontwikkeld land moet worden gezien en beperkt toegang heeft tot geld voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Erdogan zou in Glasgow niet alleen de klimaattop bijwonen, maar ook een ontmoeting hebben met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. Dat overleg vond zondag al plaats in Rome. Erdogan en Biden spraken af de banden tussen de landen aan te halen, nadat de relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije door een reeks conflicten was verslechterd.

Meer uit Buitenland

Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

1 uur geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

2 uur geleden
Haaretz: Hamas komt met tegenvoorstel voor bestand Gaza

CAÏRO (ANP/DPA) - Hamas heeft Israël een tegenvoorstel gedaan rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een geleidelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz moeten in de plannen voor elke vrijgelaten Israëlische gegijzelde burger, dertig Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld en voor elke vrijgelaten Israëlische soldaat vijftig gevangen Palestijnen.

2 uur geleden
Israël vraagt VN om 'alle mogelijke sancties' tegen Iran

NEW YORK (ANP/AFP) - Israël heeft er tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zondag op aangedrongen dat Iran "alle mogelijke sancties" worden opgelegd na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook vroeg de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de organisatie die aanval te veroordelen en de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te bestempelen.

3 uur geleden
VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

6 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

8 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

9 uur geleden