Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan gaat in 2028 niet voor nog een termijn als president

Erdogan gaat in 2028 niet voor nog een termijn als president

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is bezig aan zijn laatste termijn. Hij zegt dat de komende regionale verkiezingen op 31 maart zijn laatste verkiezingen zullen zijn. Dat betekent dat Turkije in 2028 een nieuwe president zal kiezen.

"Dit is de laatste voor mij", zegt Erdogan volgens staatspersbureau Anadolu. Hij is president van Turkije sinds 2014, daarvoor was hij al elf jaar aan de macht als premier. Afgelopen mei won hij nipt de presidentsverkiezingen van Kemal Kilicdaroglu, die gesteund werd door een groot deel van de oppositie. Erdogan is 70 jaar oud en zal 74 zijn aan het eind van zijn termijn.

Als leider van de AK-partij staat Erdogan voor een islamitisch conservatisme en nationalisme. Voordat hij de landelijke macht greep, was hij tussen 1994 en 1998 de burgemeester van Istanbul. Hij werd afgezet en kreeg een maandenlange gevangenisstraf opgelegd omdat hij een religieus gedicht had voorgelezen.

Meer uit Buitenland

Bergingsoperatie na aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea gestopt

PORT MORESBY (ANP/AFP) - De bergingsoperatie na een enorme aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea is na bijna twee weken opgeschort. Er liggen mogelijk nog 2000 mensen onder losgekomen aarde en rotsen. De zoektocht naar hen is volgens de krijgsmacht "te gevaarlijk". Er wordt gevreesd voor meer aardverschuivingen.

1 uur geleden
Noors parlement verhoogt defensiebudget tot boven NAVO-norm

OSLO (ANP/DPA) - Het parlement van Noorwegen heeft unaniem ingestemd met regeringsplannen om het defensiebudget de komende twaalf jaar te verhogen. Het gaat om een verhoging van 11 miljard kronen, waardoor de totale defensie-uitgaven over die periode op 611 miljard kronen (53,21 miljard euro) komen. Daarmee komt het budget tegen 2036 op zo'n 3 procent van het bruto binnenlands product, hoger dan de 2 procent die de NAVO van haar bondgenoten verlangt.

2 uur geleden
Huis VS wil sancties tegen ICC om arrestatiebevel Netanyahu

WASHINGTON (ANP) - Het Huis van Afgevaardigden heeft gestemd voor het nemen van strafmaatregelen tegen functionarissen van het Internationaal Strafhof (ICC), melden Amerikaanse media. Het wetsvoorstel, een initiatief van de Republikeinse meerderheid in het Huis, is een reactie op het recente verzoek van de ICC-aanklager om een arrestatiebevel voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

2 uur geleden
Biden ontmoet Zelensky tijdens herdenking D-day in Frankrijk

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky ontmoeten in de marge van de herdenking van D-day in Normandië. Dat meldde het Witte Huis vlak nadat Biden naar Frankrijk was afgereisd. De twee zullen elkaar ook spreken op de G7-top in Italië.

4 uur geleden
Haperende ruimtetelescoop Hubble kan door na aanpassing

WASHINGTON (ANP) - De oude ruimtetelescoop Hubble kan weer aan het werk. De metingen van het observatorium waren vorige maand stilgelegd door een storing aan een van de gyroscopen. Die moeten ervoor zorgen dat de Hubble goed van positie verandert om het heelal in beeld te kunnen brengen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA denkt een manier te hebben gevonden om daarmee om te gaan.

8 uur geleden
Sunak en Starmer vallen elkaar aan bij eerste televisiedebat

LONDEN (ANP) - De Britse premierskandidaten Rishi Sunak en Keir Starmer zijn voor het eerst in deze verkiezingscampagne met elkaar in debat gegaan. Bij ITV probeerde Starmer duidelijk te maken dat hij voor "verandering" staat, Sunak legde de nadruk op "een duidelijk plan".

9 uur geleden
Slovenië erkent Palestijnse staat

LJUBLJANA (ANP/AFP) - Het Sloveense parlement heeft de Palestijnse staat erkend. De oppositie had een motie ingediend om de stemming daarover uit te stellen, maar die is niet aangenomen. Het Sloveense besluit volgt op de officiële erkenning van de Palestijnse staat door Ierland, Spanje en Noorwegen vorige week.

10 uur geleden