Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan blijft tegen hogere rentes als middel tegen inflatie

Erdogan blijft tegen hogere rentes als middel tegen inflatie

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich andermaal uitgesproken tegen het verhogen van de rente om daarmee de torenhoge inflatie in het land te beteugelen. Erdogan gaf een toelichting op de beslissing van de Turkse centrale bank eerder deze week om de rentes voor de vijfde maand op rij ongewijzigd te laten op 14 procent, ondanks de oplopende inflatie en de druk op de Turkse munt, de lira.

"Degenen die ons een verband proberen op te leggen tussen de rente en de inflatie zijn ofwel analfabeten ofwel verraders", zei Erdogan, toen hij een groep zakenmensen toesprak. "Besteed geen aandacht aan het gebazel van hen wier enige kwaliteit erin bestaat de wereld vanuit Londen of New York te bekijken." Het is niet voor het eerst dat Erdogan met een beschuldigende vinger wijst naar de "rentelobby" bij het opdrijven van de kosten van lenen en het uitvoeren van speculatieve aanvallen op de lira.

Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hoge rente zorgt voor hoge prijzen. Hij wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie omdat invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt.

Kosten van levensonderhoud

Met 70 procent is de jaarlijkse inflatie in Turkije momenteel veertien keer hoger dan de officiële doelstelling van de centrale bank. De president erkende dat het economische beleid dat zijn regering sinds 2018 voert, een "zware tol" heeft geëist in de vorm van hogere kosten van levensonderhoud voor burgers.

De Turkse lira verloor in mei dik 8 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. De Turkse munt is daarmee de slechtst presterende valuta van alle opkomende markten. De verwachting is dat de inflatie in mei stijgt tot 74 procent.

Erdogan verdedigde het economische programma van zijn regering als "consistent en wetenschappelijk". Hij zei dat het huidige niveau van de lira bijdraagt aan het behoud van het concurrentievermogen van Turkije. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje", zei hij. "Er zijn genoeg gegevens om hoop te koesteren. We doen het goed op het gebied van productie, werkgelegenheid en export."

Meer uit Financieel

Studie: vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar

DEN HAAG (ANP) - Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

21 minuten geleden
Autosite ziet prijs voor uur rijles met 23 procent stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Rijlessen zijn de afgelopen drie jaar gemiddeld 23 procent duurder geworden, stelt AutoTrack op basis van eigen berekeningen. Volgens het platform voor tweedehandsauto's kost een uur lessen nu gemiddeld 58,24 euro, terwijl dat in 2021 nog 47,30 euro was.

22 minuten geleden
Aandacht voor rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank in Frankfurt gaat de rente in het eurogebied naar verwachting met een kwart procentpunt verlagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent beweegt. Het is dan de tweede renteverlaging van dit jaar.

37 minuten geleden
Minder faillissementen in augustus, maar trend blijft stijgend

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in augustus flink afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 71 minder bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een daling van 18 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim twee jaar stijgend. In de eerste acht maanden van 2024 zijn 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
ING: woningnood dwingt jongeren grote levenskeuzes uit te stellen

AMSTERDAM (ANP) - Door de woningnood stelt meer dan de helft van de starters belangrijke levensgebeurtenissen zoals samenwonen, trouwen of kinderen krijgen uit, meldt ING in een rapport over de huizenmarkt.

2 uur geleden
ECB verlaagt rente waarschijnlijk verder om economie te steunen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat donderdag de rente in de eurozone vrijwel zeker verder verlagen. Met de lagere leenkosten wil de ECB het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aanjagen, nu de inflatie zich richting de doelstelling van 2 procent beweegt. Economen verwachten dat het belangrijkste rentetarief wordt verlaagd met een kwart procentpunt tot 3,5 procent. Het zal de tweede renteverlaging zijn van dit jaar.

2 uur geleden
Wall Street werkt verliezen weg na inflatiecijfers VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winst gesloten, nadat de verliezen van eerder op de dag volledig waren weggepoetst. Beleggers op Wall Street verwerkten nieuwe cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten die van belang zijn voor het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Verder moest het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump het ontgelden na het verkiezingsdebat met de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris.

10 uur geleden