
Erdogan blijft tegen hogere rentes als middel tegen inflatie
ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich andermaal uitgesproken tegen het verhogen van de rente om daarmee de torenhoge inflatie in het land te beteugelen. Erdogan gaf een toelichting op de beslissing van de Turkse centrale bank eerder deze week om de rentes voor de vijfde maand op rij ongewijzigd te laten op 14 procent, ondanks de oplopende inflatie en de druk op de Turkse munt, de lira.
"Degenen die ons een verband proberen op te leggen tussen de rente en de inflatie zijn ofwel analfabeten ofwel verraders", zei Erdogan, toen hij een groep zakenmensen toesprak. "Besteed geen aandacht aan het gebazel van hen wier enige kwaliteit erin bestaat de wereld vanuit Londen of New York te bekijken." Het is niet voor het eerst dat Erdogan met een beschuldigende vinger wijst naar de "rentelobby" bij het opdrijven van de kosten van lenen en het uitvoeren van speculatieve aanvallen op de lira.
Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hoge rente zorgt voor hoge prijzen. Hij wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie omdat invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt.
Kosten van levensonderhoud
Met 70 procent is de jaarlijkse inflatie in Turkije momenteel veertien keer hoger dan de officiële doelstelling van de centrale bank. De president erkende dat het economische beleid dat zijn regering sinds 2018 voert, een "zware tol" heeft geëist in de vorm van hogere kosten van levensonderhoud voor burgers.
De Turkse lira verloor in mei dik 8 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. De Turkse munt is daarmee de slechtst presterende valuta van alle opkomende markten. De verwachting is dat de inflatie in mei stijgt tot 74 procent.
Erdogan verdedigde het economische programma van zijn regering als "consistent en wetenschappelijk". Hij zei dat het huidige niveau van de lira bijdraagt aan het behoud van het concurrentievermogen van Turkije. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje", zei hij. "Er zijn genoeg gegevens om hoop te koesteren. We doen het goed op het gebied van productie, werkgelegenheid en export."
Meer uit Financieel
BERN (ANP) - Zwitserse openbaar aanklagers beschuldigen grondstoffenhandelaar Trafigura van omkoping in Angola. Ook een hooggeplaatste bestuurder van het bedrijf wordt vervolgd omdat hij toestemming gaf voor de steekpenningen. Tegelijkertijd verdenkt justitie in de Verenigde Staten het bedrijf van corruptie in Brazilië.
24 minuten geledenGENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.
59 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.
1 uur geledenWIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.
2 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.
2 uur geleden