Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan belooft vreedzame machtsoverdracht als hij verliest

Erdogan belooft vreedzame machtsoverdracht als hij verliest

ANKARA (ANP/DPA) - Als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zondag de presidentsverkiezingen verliest zal hij zonder problemen de macht overdragen aan zijn opvolger. Erdogan voelde zich beledigd dat een journalist hem dat überhaupt durfde te vragen.

"Een belachelijke vraag. We komen in Turkije met democratische middelen aan de macht. Als ons land anders besluit, zal ik doen wat democratie vereist, ik kan niet anders", zei Erdogan op nationale televisie.

Als de oppositie zich zorgen maakt om de veiligheid van de verkiezingen moeten ze waarnemers sturen naar alle stembureaus, vindt de Turkse president.

Nek-aan-nek-race

Erdogan, die al twintig jaar aan de macht is in Turkije, gaat er overigens vanuit dat hij zondag herkozen wordt, ondanks dat hij achter staat in de peilingen. Het belooft een nek-aan-nek-race te worden met Kemal Kilicdaroglu, de kandidaat die door zes oppositiepartijen naar voren is geschoven om het tegen Erdogan op te nemen.

In 2021 en 2023 braken grote rellen uit in de Verenigde Staten en Brazilië nadat de presidenten Donald Trump en Jair Bolsonaro hun verlies in de verkiezingen niet accepteerden. Trump sprak zonder bewijs van fraude en Bolsonaro hintte daar ook op, al voor de uitslag bekend werd. Hij heeft daarna nooit zijn verlies toegegeven. Aanhangers bestormden de parlementsgebouwen en hoopten de uitslag ongedaan te maken.

Meer uit Buitenland

Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

1 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

4 uur geleden