Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan belooft betere bescherming mensenrechten

Erdogan belooft betere bescherming mensenrechten

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Erdogan heeft een actieplan gelanceerd waarmee hij zegt de rechtsgang eerlijker te willen maken en de mensenrechten beter te willen beschermen. Hij wil ook betere bescherming van de vrijheid van meningsuiting en religie. Het actieplan is onderdeel van een reeks economische en juridische hervormingen. Erdogan zei dinsdag dat hij ook de rechterlijke macht wil hervormen.

De oppositie in Turkije reageert kritisch op de uitlatingen van de president. Volgens Onursal Adigüzel van de grootste oppositiepartij CHP heeft Erdogan een lijst geleverd van zaken die onder zijn bewind achteruit zijn gegaan.

Erdogan kwam in 2003 als regeringsleider aan de macht en is vrijwel constant erg populair gebleven. In de eerste tien jaar van zijn regering voerde hij belangrijke hervormingen door, maar sinds 2013 hebben zijn regeringen een steeds meer autoritair karakter. Sinds een mislukte staatsgreep in 2016 worden veel mogelijke tegenstanders en critici van Erdogan als "terrorist" bestempeld en vervolgd. Zo zitten er bijvoorbeeld duizenden leden van de derde politieke partij van het land vast, de links-radicale HDP die veel steun heeft in het Koerdische zuidoosten. Ook gekozen parlementariërs zijn gevangen gezet.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk passeert grens van 100.000 coronadoden

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk is de grens van 100.000 coronadoden gepasseerd. Alleen in zeven andere landen zijn meer sterfgevallen geregistreerd dan in Frankrijk.

8 minuten geleden
Lockdown Curaçao verlengd tot 30 april

WILLEMSTAD (ANP) - De lockdown op Curaçao, die geldt sinds 24 maart, wordt verlengd tot 30 april. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt. Dat betekent dat de avondklok van 19.00 uur tot 04.30 uur nog de hele maand blijft gelden. Ook mogen alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, de deuren openen.

47 minuten geleden
Von der Leyen krijgt haar eerste prik, van Pfizer/BioNTech

BRUSSEL (ANP/DPA) - Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft haar eerste Covid-19-vaccin toegediend gekregen. De 62-jarige Duitse twitterde opgetogen foto's van de inenting en een pleister met de EU-vlag die daarna op haar arm was geplakt. Volgens haar woordvoerder ging het om een vaccin van de Amerikaans-Duitse farmaceut Pfizer/BioNTech.

2 uur geleden
Agent Derek Chauvin getuigt niet in George Floyd-proces

MINNEAPOLIS (ANP/AFP/RTR) - De witte agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis terechtstaat voor de dood van de zwarte arrestant George Floyd zal niet getuigen. Derek Chauvin heeft zijn besluit donderdag in de rechtbank bekendgemaakt.

3 uur geleden
Controversiële veiligheidswet goedgekeurd in parlement Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Franse Tweede Kamer heeft ingestemd met de controversiële veiligheidswet die de veiligheid van de politie moet vergroten. Daarin wordt onder meer het kwaadwillig helpen identificeren van politieagenten strafbaar gesteld. Vanwege onvrede vanuit de bevolking is de inhoud van de wet deels aangepast, maar er is nog altijd kritiek.

4 uur geleden
VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De VS hebben tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uitgewezen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties afgekondigd. Het zijn volgens Washington maatregelen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar te beïnvloeden.

5 uur geleden
Buitenlandminister VS in Kabul voor terugtrekking troepen

KABUL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is in Afghanistan aangekomen voor gesprekken over de terugtrekking van de troepen. Hij legt de Afghaanse regering de plannen voor om vanaf mei tot 11 september alle Amerikaanse militairen terug te trekken. Ook strijdkrachten van buitenlandse partners bij het militaire ingrijpen in het land zullen vertrekken.

6 uur geleden