Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erasmus MC onderzoekt zorg in laatste levensfase coronapatiënten

Erasmus MC onderzoekt zorg in laatste levensfase coronapatiënten

ROTTERDAM (ANP) - Het Erasmus MC begint een groot nationaal onderzoek naar ervaringen over de zorg in de laatste levensfase van coronapatiënten. Het Rotterdamse ziekenhuis doet een oproep aan nabestaanden en zorgverleners om hun verhaal te delen. Het is de bedoeling om te leren van die ervaringen.

Hoe is de zorg aan het levenseinde geweest en hoe heeft de coronacrisis deze periode beïnvloed? Wat is het effect hiervan op het rouwproces van familieleden van personen die tijdens de crisis overlijden? Dat zijn belangrijke vragen in het onderzoek. De onderzoekers zijn ook benieuwd naar de ervaringen van vrijwilligers. Een vragenlijst is online in te vullen.

"Nu het aantal besmettingen van de eerste piek daalt, is het tijd om vast te leggen wat er is gebeurd en kunnen we lessen trekken voor de toekomst", zegt hoogleraar Agnes van der Heide van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. Aan dit onderzoek doen alle universitair medische centra in Nederland mee, evenals de Hogeschool Rotterdam en het Integraal Kankercentrum Nederland. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Palliatieve Zorg Onderzoek Nederland (PalZon).

"De meeste mensen die het virus oplopen, genezen gelukkig, maar er overlijden helaas ook mensen", zegt Van der Heide. "Afscheid nemen van iemand die je lief is, is in de huidige situatie extra moeilijk. Dat geldt niet alleen als iemand overlijdt door het coronavirus, maar ook als mensen overlijden door andere aandoeningen. Om te kunnen begrijpen wat dit betekent, is het belangrijk om nu na te gaan hoe mensen deze situatie ervaren en wat het met ze doet."

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 1 jaar geleden
VvC: triest? voor MIJ is er niets triests aan. ik ben wat je noemt een "Einzelgäner" me altijd prima kunnen amuseren--maar heb nu ik op leeftijd ben niemand nodig. ik kook zelf--kan mijn huis zelf onderhouden. mijn beste maatje: mijn nu 13 jarige amstaf. van dat dier heb ik meer liefde gekregen dan van menig mens. mijn enige hoop is, dat ik mijn hond overleef. doodgaan in je slaap--of doodgaan met snotterende familie leden? liever in mijn eentje.
V.v.C. 1 jaar geleden
Triest om helemaal geen familie of vrienden te hebben, dat er niemand is die om je geeft, die leegte. Hoe kun je daar blij om wezen?
bung 86 1 jaar geleden
ben blij geen familie meer te hebben--dus geen gejank als ik de pijp aan maarten geef. lekker rustig inslapen.

Meer uit Gezond

Commerciële testaanbieders: er komen geen mensen, dit werkt niet

UTRECHT (ANP) - SpoedtestCorona is een van de commerciële coronatesters die de deuren alweer heeft gesloten. De mensen die zouden worden doorgestuurd door de GGD komen namelijk "nagenoeg" niet, zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Jong. Hij kan het zich niet permitteren om met voor 10.000 euro per dag aan menskracht te gaan wachten. Hij voelt zich ook niet netjes behandeld, zegt hij.

2 uur geleden
Langetermijnstrategie corona op agenda Veiligheidsberaad

ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond in Utrecht de langetermijnstrategie voor het coronabeleid. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zijn daarbij.

2 uur geleden
Mogelijk speciale corona-afspraken voor carnavalsperiode

ARNHEM (ANP) - Er komen mogelijk speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in die dagen nauwelijks te handhaven zijn. Justitieminister Dilan Yesilgöz praat er maandag over met de burgemeesters Annemarie Penn-teStrake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).

2 uur geleden
Eerste commerciële teststraten die GGD'en helpen alweer dicht

DEN HAAG (ANP) - De eerste commerciële teststraten die coronatesten uitvoeren voor de GGD'en zijn alweer dicht. Er worden te weinig mensen doorgestuurd vanuit de GGD en daarom is het niet rendabel voor sommige aanbieders om open te blijven, bevestigt een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) na berichtgeving van het AD.

3 uur geleden
Ook polsbandjes in uitgaansleven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Ook bij de horeca in Rotterdam kunnen bezoekers op vrijdagen en zaterdagen gebruikmaken van een polsbandje. Donderdag meldde Leeuwarden al het coronapolsbandje weer in te voeren, net als vorig jaar.

3 uur geleden
Geen quarantaineplicht voor reizigers uit onder meer Zuid-Afrika

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken haalt Zuid-Afrika van de lijst met landen die vanwege corona als zeerhoogrisicogebied worden bestempeld. Het land waar negen weken geleden de omikronvariant voor het eerst werd ontdekt, is vanaf zaterdag een hoogrisicogebied. Dat betekent dat er geen quarantaineplicht meer geldt voor reizigers naar Nederland. Wel blijft het testen voorafgaand aan de reis verplicht.

4 uur geleden
Maken van richtlijn voor gebruik coronapillen kan nog tijd duren

UTRECHT (ANP) - Het kan nog een tijd duren voor de coronapillen van Pfizer daadwerkelijk voorgeschreven kunnen worden aan patiënten, zo laat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) weten. Huisartsen en andere medisch specialisten moeten eerst een zogenoemde behandelrichtlijn voor het middel opstellen.

19 uur geleden