Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Epidemioloog: meer dan 750 mensen bij optreden moet kunnen

Epidemioloog: meer dan 750 mensen bij optreden moet kunnen

LEIDEN (ANP) - Als Ajax en PSV straks voor 25.000 toeschouwers tegen elkaar mogen spelen om de Johan Cruijff-Schaal, zou het toch ook mogelijk moeten zijn om meer dan 750 mensen toe te laten bij een buitenvoorstelling? Dat stelt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "Die grens van 750 bezoekers lijkt me niet logisch. Meer dan 750 zou toch wel moeten kunnen", aldus Rosendaal.

Kleinschalige evenementen zijn vanaf volgende week weer toegestaan. Een voorstelling in de openlucht mag met maximaal 750 bezoekers gehouden worden. Die moeten bij de ingang een test-, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien. Wat dit concreet kan betekenen, is dat iemand als André Rieu op het parkeerterrein voor de ArenA voor veel minder mensen mag optreden dan Ajax binnen in het stadion. "Als ik het publiek van André Rieu zie, is het duidelijk dat die blijven zitten, niet schreeuwen en niet om elkaars nek hangen", aldus Rosendaal.

Met de ervaringen van eerdere voetbalwedstrijden snapt de epidemioloog wel dat er meer publiek op de tribunes kan zitten. "We hebben geen grote stijging van het aantal besmettingen gezien door voetbal. Sportclubs kunnen een beleid handhaven. Zulke stijgingen zagen we wel na het openstellen van het nachtleven en het reizen naar Spanje en Portugal." Dat komt doordat de controles daar niet werkten, aldus Rosendaal. "Men mocht uitgaan zonder test terwijl de inenting nog niet was ingewerkt. Bovendien werd er gesjoemeld met QR-codes."

Maatregelen

Daarom begrijpt de hoogleraar waarom het nachtleven voorlopig dicht blijft en dat festivals de komende tijd niet door kunnen gaan. "25.000 mensen bij een voetbalwedstrijd is erger dan 750 mensen bij een voorstelling, maar 250 mensen in een nachtclub is waarschijnlijk ook erger dan 750 mensen bij een voorstelling."

Om de samenleving weer op gang te krijgen, met alle evenementen die het leven leuk maken, zijn er volgens Rosendaal een paar dingen nodig: "zo veel mogelijk vaccineren en maatregelen van 'social distancing' handhaven. En niet grote groepen bij elkaar brengen, vooral niet als daar ongevaccineerden tussen zitten."

Meer uit Binnenland

Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee Toon Brood, meldt de politie donderdag.

1 uur geleden
Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

WISSENKERKE (ANP) - Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

3 uur geleden
Politie bevrijdt gegijzelde Hagenaar (25), vier aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - Een 25-jarige man uit Den Haag is zondag en maandag in een woning in Moerwijk gegijzeld, mishandeld en bedreigd. De politie wist de locatie van de man te achterhalen en bevrijdde hem maandagochtend. Ter plaatse hield de politie drie verdachten aan. Een vierde verdachte is later die dag in Rotterdam aangehouden. Het Openbaar Ministerie maakte dit pas donderdag bekend, nadat de vier voor de rechter-commissaris waren verschenen.

4 uur geleden
Ali B was bang dat zedenzaak maanden vertraging zou oplopen

HAARLEM (ANP) - Ali B vreesde na de komst van een nieuwe getuige dat de behandeling van zijn zedenzaak misschien nog maanden zou duren. "Die gedachte was heel moeilijk te dragen", zei hij tegen de media na afloop van de tweede zittingsdag in de rechtbank in Haarlem.

5 uur geleden
Behandeling van zedenzaak Ali B duurt dag langer

HAARLEM (ANP) - De inhoudelijke behandeling van de zedenzaak tegen Ali B wordt met een dag verlengd. Het Openbaar Ministerie komt vrijdagochtend met een strafeis.

6 uur geleden
Ingelast getuigenverhoor in zedenzaak Ali B afgelopen

HAARLEM (ANP) - Het ingelaste getuigenverhoor in de zedenzaak tegen Ali B is afgelopen. Het verhoor vond plaats achter gesloten deuren. De vrouw heeft grotendeels hetzelfde verklaard als wat ze woensdagavond laat bij de politie heeft verklaard, gaf de rechter aan.

6 uur geleden
Weinig steun voor lijsttrekkers bij Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De twintig lijsttrekkers hebben vorige week opvallend weinig stemmen gekregen bij de Europese verkiezingen. Kandidaten die lager op de lijsten stonden, kregen naar verhouding veel stemmen. Dat heeft de Verkiezingsdienst van het ANP berekend aan de hand van de officiële uitslagen van vijftien van de twintig kieskringen. De Kiesraad stelt de uitslag volgende week definitief vast.

6 uur geleden