Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Epidemioloog Amrish Baidjoe: quarantaineregels moeten versoepeld

Epidemioloog Amrish Baidjoe: quarantaineregels moeten versoepeld

DEN HAAG (ANP) - Als er veel mensen een boosterprik tegen het coronavirus nemen, zullen de quarantaineregels op den duur moeten worden versoepeld, meent epidemioloog Amrish Baidjoe. Op dit moment moet iedereen, ongeacht de vaccinatiestatus, in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon, maar dat is volgens Baidjoe onhoudbaar als veel mensen hun oppepprik hebben gehad.

Alleen mensen die heel kort geleden corona hebben gehad zijn op dit moment uitgezonderd van de quarantaineregels, mits ze klachtenvrij zijn. In het najaar hoefden ook volledig gevaccineerden - in tegenstelling tot ongevaccineerden - niet in quarantaine na nauw contact met iemand met corona, maar die uitzondering werd geschrapt door de komst van de omikronvariant in december.

Wie een boosterprik heeft gehad, is weer beter beschermd tegen infectie en kan het virus ook minder makkelijk doorgeven. Het versoepelen van de regels voor mensen die een oppepprik hebben gehad is vanuit epidemiologisch perspectief "niet ideaal", zegt Baidjoe, lid van het voormalige Red Team dat het kabinet voorzag van ongevraagd advies over de pandemie. "Maar met zulke hoge besmettingscijfers als we nu zien, haal je echt grote groepen weg uit de samenleving. Dat levert stress op, niet alleen in de zorg, maar in steeds meer sectoren. Dus je zult moeten zoeken naar een middenweg."

Isolatie

Dat kan door de periode te verkorten dat besmette mensen zelf in isolatie moeten, zegt Baidjoe. Dat is onlangs besloten in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Daar hoeven mensen na een besmetting minder lang in quarantaine, mits ze een negatieve zelftest kunnen overleggen, legt Baidjoe uit. Maar een optie is ook om de quarantaineregels voor nauwe contacten van besmette personen te versoepelen voor gevaccineerden met een oppepprik.

Want het doel van vaccineren is om de samenleving weer te kunnen openen, zonder een besmettingsgolf te riskeren, stelt de epidemioloog. Als de groep die is geprikt groter is, wordt dus ook de roep om versoepelingen groter.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft het Outbreak Management Team gevraagd om advies over de quarantaineregels. Vrijdag geeft het kabinet weer een persconferentie over de coronamaatregelen.

Meer uit Gezond

Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

9 uur geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

9 uur geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

9 uur geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

1 dag geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

2 dagen geleden
Zoetermeer bezorgd over toekomstig zorgaanbod in HagaZiekenhuis

ZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".

2 dagen geleden
HagaZiekenhuis moet reorganiseren om financiële problemen

DEN HAAG (ANP) - Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.

2 dagen geleden