
Epidemiologen: beperkingen voor reizigers uit China geen goed idee
DEN HAAG (ANP) - Het opleggen van beperkingen aan reizigers uit China om daarmee het coronavirus buiten de deur te houden is volgens epidemiologen geen goed idee. Hoogleraar Frits Rosendaal noemt het onnodig en het is volgens hem niet noodzakelijk dat Nederland zulke maatregelen treft. Ook veldepidemioloog Amrish Baidjoe en viroloog Marion Koopmans zien geen heil in reisbeperkingen.
"Nu alleen vluchten uit China screenen is symboolpolitiek", zegt Baidjoe. Het virus gaat volgens hem in veel landen nog flink rond, ook in Nederland. We hebben er alleen niet zoveel zicht meer op, omdat er nog maar relatief weinig getest wordt. Dat is dus ook een van de maatregelen die hij wel zinnig vindt: meer testen op nieuwe varianten. "Want zoals het nu gaat, hebben we het niet snel in de gaten als er een meer besmettelijke variant is opgedoken."
Ook Koopmans vindt de focus op China niet logisch. "We maken ons weinig druk om de circulatie van het virus hier, dan is het een beetje gek om er nu alleen voor China wel een punt van te maken." Terwijl er volgens haar op het moment ook in Europa en de VS nieuwe virusvarianten aan het ontstaan zijn. "We moeten blijven opletten, maar niet alleen in China."
Groepsimmuniteit
Collega Rosendaal vindt dat we ons sowieso geen zorgen hoeven te maken over een nieuwe coronavariant. "In Nederland hebben we inmiddels groepsimmuniteit opgebouwd omdat vrijwel iedereen corona heeft gehad of is gevaccineerd", legt hij uit. "Het virus verspreidt zich daardoor niet snel meer. En dat gaat het ook niet doen als mensen vanuit China met corona hierheen komen."
Dat bijvoorbeeld Italië reizigers uit China verplicht tot het tonen van een negatieve testuitslag en Marokko alle reizigers uit China weert, noemt Rosendaal "overdreven" en "onbegrijpelijk". "Het is waarschijnlijk iets dat de landen gewoon doen als er ergens een epidemie rondwaart. Maar in dit geval hoeven wij ons daar niet druk over te maken. We zijn in Nederland grotendeels immuun."
Draagvlak voor nieuwe maatregelen
Baidjoe vindt wel dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de consequenties bij een nieuwe opleving van het virus. Want als het zo ver komt, zijn we erg kwetsbaar. "De zorg is uitgeput, het draagvlak voor nieuwe maatregelen is nul en er is nog een aantal andere crises gaande, zoals de economische." Net als andere wetenschappers pleit hij met name voor regelgeving die in heel Europa zal gelden.
De Europese Unie telt een klein aantal landen met reisbeperkingen voor reizigers uit China. De lidstaten praten woensdag over een gezamenlijke aanpak. Zolang die er niet is, zijn de maatregelen van sommige landen volgens Rosendaal sowieso zinloos. "Mensen kunnen vrij reizen tussen landen binnen de EU. Zo kan het virus alsnog een land binnenkomen."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
1 dag geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
5 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden