Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enthousiasme over Belgische deal helpt Sligro aan winst op beurs

Enthousiasme over Belgische deal helpt Sligro aan winst op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Groothandelsketen Sligro was vrijdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam met een koerswinst van meer dan 7 procent. Volgens een deskundige van de firma Oddo BHF kan het Nederlandse bedrijf goede zaken doen met het inlijven van de Metro-winkels van het noodlijdende Belgische Makro.

Die op handen zijnde deal werd onlangs al gemeld door Belgische media. Maar de overname is nog niet helemaal definitief, want het is aan de rechter om een besluit te nemen. Volgens de analist van Oddo BHF gebeurt dat waarschijnlijk voor half december.

De deal is heel gunstig voor Sligro en is ook goed voor de beurswaarde, denkt de kenner. Daarmee krijgt de keten namelijk in een klap landelijke dekking bij de zuiderburen. Zonder deze overname zou het waarschijnlijk jaren kosten omdat te bereiken. Makro in België staat sinds eerder dit jaar overigens los van de Makro in Nederland.

Signify

Signify wist vrijdag eveneens de ogen vrijdag op zich gericht. Het verlichtingsbedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van de Amerikaanse bank Goldman Sachs en steeg ruim 3 procent.

Verder was er sprake van een rustige handelsdag. Daarbij speelde mee dat er weinig richtinggevend nieuws uit de Verenigde Staten kwam. De Amerikaanse beurzen, die donderdag gesloten bleven vanwege Thanksgiving Day, zijn op Black Friday slechts een halve dag open en sluiten om 19.00 uur Nederlandse tijd.

DAX en AEX iets hoger

De AEX-index op het Damrak eindigde een fractie hoger op 722,93 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 956,79 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent.

De DAX in Frankfurt steeg eveneens iets. De Duitse economie groeide volgens definitieve cijfers in het derde kwartaal met 0,4 procent. Dat was iets meer dan eerder gemeld. Ook het Duitse consumentenvertrouwen voor december werd iets minder negatief.

Ebusco

Bij de kleinere fondsen steeg Ebusco verder bijna 4 procent. De fabrikant van elektrische bussen liet weten dat de autoriteit die verantwoordelijk is voor de aankoop van bussen voor het openbaar vervoer rond de Franse stad Rouen de order voor 76 bussen van 18 meter heeft bevestigd.

De euro was 1,0398 dollar waard, tegen 1,0406 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 77,82 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer de Noordzee en het Midden-Oosten, werd 0,4 procent goedkoper op 85,06 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

21 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

22 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

22 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

23 uur geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden