Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Enthousiasme om 'via achterdeur' naar beurs te gaan neemt af'

'Enthousiasme om 'via achterdeur' naar beurs te gaan neemt af'

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het enthousiasme om een bedrijf via een zogeheten special purpose acquisition company of 'spac' naar de beurs te brengen neemt af. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal komt dat onder meer door de strengere controles van toezichthouders. Daarnaast zouden spacs, minder renderen dan bedrijven die op traditionele bedrijven naar de beurs zijn gegaan.

Met een spac wordt geld opgehaald om een bedrijf over te nemen, dat dan op die manier een beursnotering krijgt. Daarbij hoeft minder informatie aan de markt te worden gegeven dan bij een traditionele beursgang. Bij autoriteiten zouden zorgen bestaan over de vraag of er wel grondig boekenonderzoek wordt gedaan bij bedrijven die door een spac worden overgenomen of bijvoorbeeld over voorkennishandel bij de aankondiging van overnames. Ook zijn er vragen of beleggers wel voldoende geïnformeerd worden over de risico's.

De kritische opmerkingen van regelgevers lijken sommige investeerders en nieuwe aanbiedingen af te schrikken. Tot vorige maand kwamen er in 2021 elke werkdag ongeveer vijf nieuwe spacs op de beurs. In de afgelopen drie weken zijn twaalf nieuwe spacs met de handel begonnen, blijkt uit gegevens van SPAC Research.

100 miljard dollar

Spacs, ruim 330 in totaal, hebben dit jaar tot nu toe ongeveer 100 miljard dollar opgehaald. Dat is al meer dan in recordjaar 2020 toen circa 300 spacs goed waren voor 83,4 miljard dollar. Het bedrag van vorig jaar was volgens WSJ al meer dan al het geld dat in het 30-jarige bestaan van de zogeheten blanco-chequebedrijven bij elkaar werd opgehaald. Het merendeel van die beursgangen vond plaats op Wall Street. In Europa is dat aantal tot dusver nog zeer beperkt, maar er komen er wel meer aan.

De vertraging komt op het moment dat de koersen van aandelen en cryptomunten tot recordniveaus zijn gestegen. Spacs behoren daarentegen tot de slechtst presterende spelers op de markt de laatste tijd. Deze aandelen zijn dit jaar goed voor een koerswinst van gemiddeld 1,2 procent. Bij bedrijven die op traditionele wijze naar de beurs gingen, ligt dit op 36 procent. Volgens kenners is het nog te vroeg om de prestaties van spacs echt te beoordelen, al zien zij ook dat de euforie onder beleggers daalt.

Ook in Amsterdam zijn een aantal spacs genoteerd. De beursgang van het lege investeringsfonds ESG Core Investment bracht 250 miljoen euro op. Dutch Star Companies Two kreeg afgelopen november een notering. Voorganger Dutch Star Companies One bracht techbedrijf CM.com naar de beurs.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Industriële ondernemers verwachten dit jaar meer te investeren

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers in de industrie verwachten dat zij dit jaar meer zullen investeren in gebouwen, machines, vervoersmiddelen, computers en andere materiële zaken. Vorig jaar zijn vanwege de coronacrisis veel investeringen uitgesteld en die worden nu alsnog gedaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

5 uur geleden
'Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.

6 uur geleden
'Belangrijke oliepijpleiding VS waarschijnlijk nog dagen plat'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele dagen tot de belangrijkste oliepijplijn naar de Amerikaanse oostkust weer in bedrijf is. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming denkt dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken.

7 uur geleden
Brussel zet tweede juridische stap tegen vaccinmaker AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint dinsdag een tweede juridische procedure tegen de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca. Er loopt al een kort geding waarin het dagelijks EU-bestuur snelle levering van de beloofde Covid-19-vaccins eist. Bij de langere bodemprocedure is de rechter niet gebonden aan de uitspraak van het kort geding en kan schadevergoeding worden toegewezen.

8 uur geleden
PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

10 uur geleden
'Uitstel pensioenwet is tegenvaller voor veel gepensioneerden'

UTRECHT (ANP) - Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een "hard gelag" voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen. "Een stevige tegenvaller voor veel gepensioneerden die al jaren op de nullijn zitten", zo reageert de teleurgestelde vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van CNV, Patrick Fey.

11 uur geleden