Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Entertainmentbranche voorzichtig enthousiast over testbewijzen

GORINCHEM (ANP) - De evenementenbranche reageert met voorzichtig enthousiasme op het mogelijk invoeren van een coronatestbewijs. Donderdag werd bekend dat het kabinet hier op korte termijn een besluit over wil nemen. Zo'n testbewijs kan mensen bij een negatieve coronatest de vrijheid geven een bezoek aan theater, bioscoop of evenement te brengen. Voor de branche de mogelijkheid om de deuren weer te openen, maar er zijn ook zorgen over bijvoorbeeld de privacy en de snelheid waarmee een mogelijke app wordt ontwikkeld.

"Hartstikke goed", noemt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers het dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. "We zullen toe moeten naar een beloning om te testen, zodat je weer dingen kan doen." Dat de capaciteit om te testen steeds verder wordt uitgebouwd, helpt daarbij, zegt Westermann. "Als mensen naar een evenement komen en niet gevaccineerd zijn, gaan ze langs een teststraat en kunnen bij de voordeur hun bewijs tonen."

Ook Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, is blij met de stap. "Wij zeggen al heel lang dat we veel mogelijkheden zien om met sneltesten een veilige omgeving te realiseren. Als dat het hulpmiddel is om weer verantwoord een groep mensen bij elkaar te brengen, dan is het ieders keuze een sneltest te ondergaan en vervolgens zonder de anderhalve meter naar een evenement te komen."

Controleerbaar

Maar hoe dat testbewijs aan de ontvangende partijen wordt aangeboden, is voor verschillende vertegenwoordigers een zorg. "Het is alleen een optie als de app ook echt werkt. Het moet terug te herleiden zijn naar een individu, het moet controleerbaar zijn", zegt Berend Schans, directeur Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). En daar ligt het schenden van privacy op de loer. "Als je mensen vraagt informatie te delen over de gezondheid, gaat dat over privacy", zegt Schans. De VNPF-directeur denkt dat het ontwikkelen van de app, zeker met de verkiezingen ook nog in aantocht, lang kan duren. Toch is hij voorstander van het bewijs, aangezien het "een goede stap op de routekaart is om uit de beperkende coronamaatregelen te komen".

Ook de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) denkt dat er veel haken en ogen aan het bewijs zitten en is niet overtuigd dat het juridisch standhoudt. "Mag je mensen weigeren op basis van wel of geen bewijs hebben? Daarnaast speelt de avg (Algemene verordening gegevensbescherming) ook mee", zegt een woordvoerder over regels rondom het verwerken van persoonsgegevens. Voordat de VSCD dit bij goedkeuren van de overheid zou gebruiken, wil ze ook eerst de bezoekers om hun mening vragen. "We willen ook peilen onder leden of ze dit zien zitten: wie wel en wie niet?"

Volgens Ahoy-directeur Jansen is het aan de overheid om de regels over privacy op te stellen. "Wij volgen de regelgeving, dat doen we altijd. Als iemand een kaartje koopt, houden wij ons ook aan de avg." Bovendien wil de directeur niet iemands gezondheidsgegevens opslaan. "Als er aan de deur maar iets groen oplicht, via een polsbandje of een app op een telefoon. Net als bij een toegangskaartje, zodat wij weten dat iemand negatief getest is."

Meer uit Binnenland

Boot omgeslagen bij Dinteloord, mogelijk 1 dode en 2 nog vermist

DINTELOORD (ANP) - Bij Dinteloord is dinsdagmiddag een bootje omgeslagen. Mogelijk is daardoor een persoon omgekomen, twee mensen worden nog vermist, zo meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

1 uur geleden
73 klimaatdemonstranten aangehouden voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.

2 uur geleden
Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

3 uur geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

3 uur geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

4 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

4 uur geleden
Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

6 uur geleden