
Enquêtecommissie: Staat en NAM moeten ereschuld Groningers betalen
ZEERIJP (ANP) - Het kabinet én de Nederlandse Aardgas Maatschappij (NAM) hebben een ereschuld aan Groningers te betalen. Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie. De adviezen moeten ertoe leiden dat de situatie van inwoners van het aardbevingsgebied verbetert. Zij hebben immers de lasten ondervonden van de decennialange gaswinning waar Nederland juist aan verdiende.
"Boven alles" staat de morele verplichting van het kabinet om zijn eigen belofte na te komen: uiterlijk 2024 moet het Groningenveld echt dicht. De commissie zegt ook dat de NAM eigenlijk zijn claim moet laten vallen op het gas dat nog in de Groningse bodem zit. Daarover loopt momenteel nog een arbitragezaak.
Daarnaast moet er veel meer geld naar de regio, vooral voor toekomstperspectief. Het leef- en vestigingsklimaat moet worden verbeterd, en er moet meer politieke en maatschappelijke aandacht voor de regio komen. Partijen die decennialang hebben geprofiteerd van de gaswinning, moeten Groningen kortom "netjes achterlaten".
Milder, makkelijker en menselijker
Belangrijk is verder dat de schadeafhandeling "milder, makkelijker en menselijker" moet. Het kabinet liet eerder al doorschemeren ook die kant op te willen. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) moet meer wettelijke mogelijkheden krijgen, prioriteiten stellen en veel coulanter met schadeclaims omgaan. De commissie laakt de "zwalkende versterkingsaanpak", waarover Groningers nu echt duidelijkheid moeten krijgen.
Om te voorkomen dat in de toekomst grote projecten leiden tot rampzalige gevolgen voor inwoners van een gebied, doet de commissie verder belangrijke aanbevelingen over de controle op dat soort projecten. Zowel de positie van de toezichthouder als die van de Tweede Kamer moet steviger worden. Ministeries moeten beter op het publieke belang letten.
Bij nieuwe ondergrondse activiteiten, waaronder ook duurzame energieprojecten vallen, moeten betere afspraken worden gemaakt, raadt de commissie aan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De fractietop en de kabinetsleden van NSC zijn zaterdag bij elkaar gekomen voor een overleg na het vertrek van partijleider en medeoprichter Pieter Omtzigt uit de politiek, meldt een woordvoerder van de partij. Zij weet niet wat tijdens dat overleg op de agenda staat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) moeten duidelijk maken aan Israël dat er een "rode lijn" is bij de oorlog in Gaza, luidt de oproep van zes oppositiepartijen en hun jongerenbewegingen. "Zonder duidelijke politieke en economische consequenties blijft het geweld doorgaan", schrijven zij in een paginagrote advertentie in het AD, Trouw en de Volkskrant.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC moet op zoek naar "een nieuwe balans" na het plotselinge vertrek van oprichter en politiek leider Pieter Omtzigt. Dat heeft NSC-vicepremier Eddy van Hijum gezegd in het televisieprogramma Café Kockelmann. Het afscheid van Omtzigt "voelt echt als een groot verlies", aldus de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De liberale jongerenorganisatie JOVD is diep teleurgesteld over de voorjaarsnota die moederpartij VVD samen met haar coalitiepartners PVV, NSC en BBB heeft afgeleverd. De VVD-jongeren spreken van een "klarna-kabinet", verwijzend naar een app waarmee mensen spullen op afbetaling kunnen kopen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het besluit van NSC-leider Pieter Omtzigt om de Tweede Kamer te verlaten valt Nicolien van Vroonhoven zwaar. Zij volgt Omtzigt op als fractieleider. "Lieve Pieter, na alles wat we politiek samen hebben meegemaakt de afgelopen 3 jaar valt me dit heel heel zwaar", schrijft ze op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de beslissing van NSC-leider Pieter Omtzigt om te stoppen een "knappe keuze", die wellicht nog bitter zal voelen. "Er is een fijn leven na hectiek en politiek", zo stelt zij Omtzigt gerust.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof vindt het "een moedig maar spijtig besluit" dat NSC-leider Pieter Omtzigt de landelijke politiek verlaat. "Den Haag verliest een bevlogen en gepassioneerd Kamerlid, een echte volksvertegenwoordiger", aldus de premier op X.
2 dagen geleden