
Enquêtecommissie brengt verslag uit over fraudeaanpak overheid
DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fraudebeleid en de dienstverlening van de overheid, komt met haar eindverslag. Het rapport moet meer inzicht geven in hoe het zo mis kon gaan in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de aanpak van bijvoorbeeld (vermeend) misbruik van uitkeringen.
De parlementaire enquête - het zwaarste onderzoeksinstrument waarover de Tweede Kamer beschikt - volgt op een eerder onderzoek naar het toeslagenschandaal. Dat rapport met de titel Ongekend Onrecht leidde begin 2021 tot de val van het derde kabinet-Rutte.
De enquêtecommissie verhoorde in het najaar van 2023 onder meer diverse (voormalige) politici, topambtenaren en bestuurders van uitvoeringsorganisaties. Demissionair minister-president Mark Rutte kwam twee keer langs, een keer om te getuigen over zijn rol als oud-staatssecretaris van Sociale Zaken, en een keer over zijn jaren als premier.
De verhoren legden bloot hoe in de afgelopen decennia het denken over sociale zekerheid is veranderd en de nadruk is komen te liggen op het tegengaan van fraude en misbruik. Tegelijkertijd werd bezuinigd op uitvoeringsorganisaties en werd de dienstverlening vanuit de overheid sterk gedigitaliseerd.
Waar burgers die moeite hadden met het invullen van formulieren eerder nog hulp konden krijgen, hadden uitvoerders daar door deze politieke keuzes geen ruimte meer voor. Zij werden door strengere fraudewetgeving bovendien gedwongen hard op te treden als diezelfde burgers een foutje maakten in hun aanvraag.
De gevolgen hiervan werden duidelijk tijdens de verhoren van mensen die door deze hardvochtige aanpak klem kwamen te zitten. Zo ging een moeder bijna ten onder aan het toeslagenschandaal en een stel dat nog altijd kampt met de naweeën van een lange en ongelijke strijd met de Belastingdienst. De emoties liepen bij deze gesprekken soms hoog op.
Van de oorspronkelijke commissieleden zijn alleen de huidige voorzitter Michiel van Nispen (SP), Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA) en Thierry Aartsen (VVD) nog over. Oud-voorzitter Salima Belhaj (D66), Farid Azarkan (DENK), Evert-Jan Slootweg (CDA), Lammert van Raan (PvdD) en Sylvana Simons (BIJ1) zijn sinds de verkiezingen geen Kamerlid meer.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In het afgelopen jaar kwamen 24 moord- en doodslagzaken met een vrouwelijk slachtoffer binnen bij het Openbaar Ministerie. Daarnaast telde het OM 49 zaken van pogingen daartoe. Dit staat in het jaarbericht 2024 van het OM. Het is voor het eerst dat het OM het aantal zaken van geweldsmisdrijven met een vrouwelijk slachtoffer registreert in het jaarverslag.
47 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Een deur van een portiekflat aan de Berkelstraat in de Rotterdamse wijk Kralingen is in de nacht van zondag op maandag beschoten, meldt de politie op X.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In een loods aan de Koperwerf in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag rond 02.30 uur door onbekende oorzaak brand uitgebroken. Meerdere brandweereenheden waren ter plaatse om te blussen, aldus de Veiligheidsregio Haaglanden.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het besluit van de basisscholen in Amsterdam om meer leraren en ondersteunend personeel in vaste dienst te nemen, zorgt voor "rust, kwaliteit en gelijke kansen". Dat zegt de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman, die over onderwijs gaat.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Basisscholen in Amsterdam willen stoppen met het inhuren van leerkrachten van buiten, zoals uitzendkrachten en zzp'ers. De scholen hebben afgesproken dat ze alleen nog gebruik willen maken van meesters en juffen in vaste dienst. Dat is beter voor de kwaliteit van de lessen, zeggen de scholen, die zich hebben verenigd in het Breed Bestuurlijk Overleg.
7 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De organisatie van de hardloopwedstrijd LOOP Leeuwarden bevestigt dat een deelnemer is overleden. De organisatie meldt op sociale media dat tijdens de halve marathon "meerdere incidenten" zijn geweest en dat ze door de hulpdiensten is geïnformeerd dat één persoon is overleden.
15 uur geledenBASEL (ANP) - In Basel is zondagmiddag het Eurovisie Songfestival officieel begonnen. In de Zwitserse stad vindt een openingsceremonie plaats met de 'langste loper' in de geschiedenis van het evenement.
19 uur geleden