Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enquête: brexit blijft schaduw werpen over Britse maakindustrie

Enquête: brexit blijft schaduw werpen over Britse maakindustrie

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse maakindustrie is over het algemeen positief gestemd over de kansen voor dit jaar. Wel blijven fabrikanten bevreesd voor nieuwe brexitperikelen, een jaar nadat de Britten de interne Europese markt verlieten. Dat komt naar voren in een enquête die brancheorganisatie Make UK samen met accountantsorganisatie PwC hield onder honderden Britse bedrijven. Make UK vertegenwoordigt zo'n 20.000 Britse fabrikanten.

De enquête stelt onder meer dat fabrikanten aan het begin van dit jaar in doorsnee positiever zijn over de groeivooruitzichten. Dan gaat het niet alleen om de verwachting voor het eigen bedrijf, maar ook om de algehele situatie in de Britse economie en daarbuiten. Bijna driekwart van de respondenten verwacht dat de omstandigheden in de verwerkende industrie dit jaar zullen verbeteren, ondanks het feit dat de omikronvariant van het coronavirus van invloed is op een deel van de productie.

Twee derde van de ondervraagden stelt dat Groot-Brittannië een "concurrerende vestigingsplaats" moet blijven voor de verwerkende industrie. Eenzelfde percentage verklaarde ook dat het vertrek uit de EU hun bedrijf heeft geschaad. Een meerderheid van de bedrijven denkt dat er dit jaar meer "brexit-ellende" zal volgen door onder andere strengere douaneregels. Daarbij kampt de Britse maakindustrie, net als die in andere landen wereldwijd, met aanhoudende problemen met transport en met tekorten aan onderdelen en materialen. Ook prijsstijgingen zitten de sector dwars.

De handel werd ook beïnvloed door de nieuwe beperkingen die de Britten hebben opgelegd om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Make UK bagatelliseerde de gevolgen daarvan voor de verwerkende industrie. "De meeste fabrikanten hebben de storm van de afgelopen paar jaar goed doorstaan," aldus de organisatie. "Tot nu toe lijkt de sector weinig of geen hinder te hebben ondervonden van omikron om het vertrouwen te schaden."

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

12 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

15 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

17 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

20 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden