Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enquête: brandweer heeft moeite om vrijwilligers te vinden

Enquête: brandweer heeft moeite om vrijwilligers te vinden

UTRECHT (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse brandweermensen vindt dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te werven. Dat blijkt uit een peiling die het Veiligheidsberaad liet uitvoeren onder ruim 6100 brandweerlieden. Bijna 40 procent geeft aan dat er niet genoeg vrijwilligers gevonden kunnen worden in de eigen regio.

Een van de ontwikkelingen die volgens de enquête voor onzekerheid zorgen bij brandweermensen, is dat vrijwilligers met nieuwe eisen te maken krijgen door Europese regelgeving. Daardoor moeten ze in sommige gevallen een parttime-dienstverband aangaan, willen ze bepaalde werkzaamheden blijven verrichten.

Vrijwillige brandweerkrachten kunnen bijvoorbeeld niet meer verplicht worden op de kazerne te slapen. Ook zouden vrijwilligers maximaal één specialisme mogen hebben. Belangenorganisaties hebben gewaarschuwd dat er daardoor vrijwilligers dreigen weg te vallen.

Bezuinigingen

In het onderzoek geeft iets minder dan 50 procent aan zich door deze zogeheten taakdifferentiatie onzeker te voelen over de toekomst. Met name vrijwilligers zeggen daarmee bezig te zijn. Ook geeft ongeveer de helft aan dat het wat hen betreft niet mogelijk is dit plan toe te passen op hun post.

In tegenstelling tot een eerdere enquête van vakbonden en de SP, geeft in dit onderzoek een minderheid (12 procent) aan zich zorgen te maken over bezuinigingen. De bonden en de SP stelden juist vast dat er grote zorgen zijn over hervormingen en bezuinigingsrondes bij de brandweer en de gevolgen die dat heeft voor de brandveiligheid.

Het Veiligheidsberaad geeft desgevraagd aan dat het dossier rond de vrijwillige brandweertaken "in rustiger vaarwater is gekomen". Er wordt volgens een woordvoerder aan "een minder vergaand plan" gewerkt waarin vrijwilligers alleen oproepdiensten en verplicht verblijf op de kazerne niet meer voor hun rekening mogen nemen. "Hiervoor is veel draagvlak onder brandweermensen zelf, en ook de vakorganisatie, burgemeesters en politiek", verklaart het beraad.

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiële sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

10 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

12 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

15 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

16 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

16 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

16 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

17 uur geleden