Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enorme drukte bij carnavalswinkels, trainingspakken populair

Enorme drukte bij carnavalswinkels, trainingspakken populair

DEN HAAG (ANP) - Feestwinkels hebben het al wekenlang enorm druk met de verkoop van carnavalsartikelen. Vooral kleurrijke trainingspakken zijn in trek, blijkt uit een rondgang van het ANP. Mensen houden zich ondanks de gestegen prijzen niet in, omdat ze zoveel zin hebben in het carnavalsfeest, aldus de woordvoerders van verschillende carnavalswinkels door het land.

Opvallend is volgens hen ook dat het al sinds begin januari druk is in de winkels, terwijl dit in voorgaande jaren alleen voor de laatste twee weken gold. Hier hebben ze hun openingstijden op aangepast. Carnaval begint komende zondag.

Een woordvoerder van Feestkleding Breda ziet een omzetstijging van zo'n 35 procent ten opzichte van 2019, het jaar voor de coronacrisis. Dit komt volgens hem deels door de gestegen prijzen, maar ook "omdat het feest dit jaar extra leeft, nu er geen coronamaatregelen meer zijn". Bij Kees Konings in Essen gaat dit zelfs "het beste jaar ooit worden", laat een woordvoerder weten. Volgens hem wordt er zo'n 25 procent meer omzet gedraaid dan vier jaar geleden.

Personages uit films en series

Ook bij 't Mooswief in Maastricht en bij Robbies Feestkleding in Bladel is het al wekenlang druk, laten de woordvoerders weten. Vooral warme kleding is populair en dan met name de trainingspakken, maar ook carnavalsjasjes en onesies, een pak dat het hele lichaam bedekt en uit één geheel bestaat, zijn gewild. Dit komt volgens de woordvoerders doordat carnaval altijd druk bezocht is en het feest daarom buiten de kroeg wordt voortgezet.

De winkels zien wat betreft de kinderkostuums een grote vraag naar personages uit films en series. "Het is meer Mario, Batman en minder de indiaan en cowboy", aldus een woordvoerder van 't Mooswief. Bij Feestkleding Breda is bij kinderen vooral de kleding van de serie Wednesday populair, laat een woordvoerder weten.

Dat het drukker is in de winkels komt volgens de verkopers dus omdat mensen extra verheugd zijn voor het carnavalsfeest na meerdere jaren met coronaregels, maar volgens de woordvoerders van Kees Konings en Feestkleding Breda zijn er ook minder mensen op wintersport vanwege de hogere kosten. Daarnaast zijn sommige mensen volgens hen na meerdere coronajaren uit hun carnavalspak van 2019 gegroeid.

Meer uit Binnenland

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

3 uur geleden
Natuurorganisaties: alles nodig om klimaatverandering te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.

3 uur geleden
Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

3 uur geleden
Máxima in Casablanca begonnen aan VN-reis Marokko

CASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.

4 uur geleden
Woningen onbewoonbaar na brand door explosie in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Enkele woningen zijn onbewoonbaar geraakt vanwege een brand na een explosie in een flat in Amsterdam Zuidoost in de nacht van zondag op maandag. Bewoners van het appartementencomplex aan het Maarsenhof hoorden even voor 03.00 uur een harde knal. De brand die daarop ontstond verspreidde zich "razendsnel"in het complex, aldus de politie.

5 uur geleden
Veiligheidsberaad neemt afscheid van voorzitter Hubert Bruls

ARNHEM (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad nemen maandagavond tijdens een vergadering in Utrecht afscheid van hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Bruls (CDA) heeft de maximale termijn als voorzitter van het beraad volgemaakt en moet daarom aftreden. Hij wordt opgevolgd door Wouter Kolff (VVD), burgemeester van Dordrecht.

6 uur geleden
Zo'n 150 tips binnen na uitloven beloning cold case vermiste Jaïr

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft in totaal zo'n 150 tips ontvangen over de in 1995 verdwenen 7-jarige Jaïr Soares na het uitloven van een beloning voor de gouden tip in augustus vorig jaar. Tot en met afgelopen zaterdag konden tipgevers aanspraak maken op de 250.000 euro.

7 uur geleden