Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enkele honderden mensen uiten steun aan relschoppers Capitool

Enkele honderden mensen uiten steun aan relschoppers Capitool

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Een demonstratie in Washington D.C. om steun te betuigen aan de ruim zeshonderd mensen die worden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool begin dit jaar, had zaterdag een minder grote opkomst dan verwacht. Enkele honderden betogers waren naar de Amerikaanse hoofdstad afgereisd.

De organisatie zei van tevoren zo'n zevenhonderd mensen te verwachten. Volgens persbureau Reuters werden uiteindelijk zo'n honderd tot tweehonderd betogers geteld. Daarmee waren er minder demonstranten dan politieagenten.

Naast de betogers zijn er ook tegendemonstranten naar Washington afgereisd. Dit leidde tot enkele incidenten. Zo moesten agenten een aantal keer ingrijpen om ruzies op te breken. Ook werd een man door oproerpolitie uit de menigte verwijderd, omdat hij een groot mes rondom zijn middel droeg. Grote incidenten zijn voor zover bekend uitgebleven.

Ongeregeldheden

Op 6 januari van dit jaar werd het Capitool in Washington bestormd door een grote groep Trump-aanhangers, terwijl daar de uitslag van de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Daarmee probeerden ze de nederlaag van de toenmalige president Donald Trump aan te vechten.

De Amerikaanse autoriteiten vreesden voorafgaand aan de demonstratie van zaterdag voor nieuwe ongeregeldheden. Om die te voorkomen werden er strenge maatregelen genomen. Zo werden vliegvelden extra beveiligd en zette de politie extra mensen in. Het ministerie van Defensie stelde honderd manschappen van de National Guard beschikbaar om lokale autoriteiten te ondersteunen. Bovendien werd opnieuw een hek om het parlementsgebouw neergezet. De eerste zes maanden na de bestorming stond dit hek ook al rondom het gebouw.

Meer uit Buitenland

Finland overweegt opheffing wapenembargo tegen Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - Finland overweegt per geval te overwegen wapenexportvergunningen aan Turkije te verlenen, zei de Finse minister Antti Kaikkonen van Defensie tijdens een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara donderdag. Zo hopen de Finnen Turkije te bewegen hun onlangs aangevraagde NAVO-lidmaatschap goed te keuren.

41 minuten geleden
Europol: 61 arrestaties om migrantensmokkel naar EU via Belarus

DEN HAAG/VILNIUS (ANP) - Nationale autoriteiten uit Estland, Duitsland, Letland, Litouwen en Polen hebben woensdag acht mensen gearresteerd die deel zouden uitmaken van "een groot crimineel netwerk dat migranten via Belarus de EU binnensmokkelt". Dat meldt Europol, dat de 'actiedag' coördineerde. Sinds januari 2022 hebben de autoriteiten 61 vermeende leden van dit smokkelnetwerk gearresteerd.

2 uur geleden
Kroaten kunnen vanaf januari paspoortvrij reizen in Europa

BRUSSEL (ANP) - Kroaten kunnen vanaf januari zonder paspoort of andere vereisten reizen tussen de meeste Europese landen. Hun land is welkom in de zogeheten Schengenzone, hebben de EU-landen besloten. Roemenië en Bulgarije moeten, mede door verzet van Nederland, nog langer wachten.

2 uur geleden
Amerikaanse basketbalster vrij na gevangenenruil met Rusland

MOSKOU/WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is vrijgelaten uit Rusland. Ze is deel van een gevangenenruil met de Verenigde Staten, zo melden beide landen. De Russische wapenhandelaar Viktor Bout is door de Amerikanen vrijgelaten.

3 uur geleden
Prins Harry: geen begrip familie voor extra bescherming Meghan

LONDEN (ANP) - Volgens prins Harry begrepen niet alle leden van zijn familie waarom hij zo aandrong op de extra bescherming van Meghan tegen de Britse roddelpers. In het eerste deel van de donderdag verschenen Netflix-documentaireserie Harry & Meghan zegt hij dat meer beveiliging nodig was vanwege haar huidskleur.

3 uur geleden
Verdachte aanslagen Brussel gewond door 'wurging' politie

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Een verdachte die terechtstaat voor de aanslagen in Brussel van 2016 is door de knellende greep van politieagenten gewond geraakt. Mogelijk raakte de man ook buiten kennis, zoals hij zelf beweert, zegt de arts die door de rechtbank in de arm is genomen. Maar hij zou lichamelijk wel in staat zijn om de rechtszaak voort te zetten.

3 uur geleden
Verenigde Naties uiten zorgen over nieuwe strafwetten Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Naties maken zich zorgen over het nieuwe wetboek van strafrecht in Indonesië. Delen daarvan "lijken onverenigbaar" met fundamentele vrijheden en mensenrechten, aldus de internationale organisatie.

5 uur geleden