Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enkele honderden mensen uiten steun aan relschoppers Capitool

Enkele honderden mensen uiten steun aan relschoppers Capitool

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Een demonstratie in Washington D.C. om steun te betuigen aan de ruim zeshonderd mensen die worden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool begin dit jaar, had zaterdag een minder grote opkomst dan verwacht. Enkele honderden betogers waren naar de Amerikaanse hoofdstad afgereisd.

De organisatie zei van tevoren zo'n zevenhonderd mensen te verwachten. Volgens persbureau Reuters werden uiteindelijk zo'n honderd tot tweehonderd betogers geteld. Daarmee waren er minder demonstranten dan politieagenten.

Naast de betogers zijn er ook tegendemonstranten naar Washington afgereisd. Dit leidde tot enkele incidenten. Zo moesten agenten een aantal keer ingrijpen om ruzies op te breken. Ook werd een man door oproerpolitie uit de menigte verwijderd, omdat hij een groot mes rondom zijn middel droeg. Grote incidenten zijn voor zover bekend uitgebleven.

Ongeregeldheden

Op 6 januari van dit jaar werd het Capitool in Washington bestormd door een grote groep Trump-aanhangers, terwijl daar de uitslag van de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Daarmee probeerden ze de nederlaag van de toenmalige president Donald Trump aan te vechten.

De Amerikaanse autoriteiten vreesden voorafgaand aan de demonstratie van zaterdag voor nieuwe ongeregeldheden. Om die te voorkomen werden er strenge maatregelen genomen. Zo werden vliegvelden extra beveiligd en zette de politie extra mensen in. Het ministerie van Defensie stelde honderd manschappen van de National Guard beschikbaar om lokale autoriteiten te ondersteunen. Bovendien werd opnieuw een hek om het parlementsgebouw neergezet. De eerste zes maanden na de bestorming stond dit hek ook al rondom het gebouw.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Nieuwe krater zorgt voor extra lavastroom La Palma

LA PALMA (ANP) - In de vulkaan op het eiland La Palma is een nieuwe krater ontstaan, meldt het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden. Uit de zuidoostelijke hoek van de actieve vulkaan stroomt lava over het eiland, de gevolgen en eventuele schade ervan moeten nog vastgesteld worden. Uit voorzorg is een onbekend aantal mensen geëvacueerd, melden Spaanse media.

11 minuten geleden
Eurosceptici in Kroatië willen referendum over invoering euro

ZAGREB (ANP/RTR) - De Kroatische conservatieve en eurosceptische partij Hrvatski Suverenisti (Kroatische soevereinen) is zondag begonnen met het inzamelen van handtekeningen om een referendum af te dwingen over het invoeren van de euro als de munteenheid van het land. De eurosceptici hebben handtekeningen nodig van 10 procent van het electoraat, ongeveer 370.000 mensen. Ze zullen in de komende twee weken daartoe 250 locaties in het hele land opzetten.

1 uur geleden
Overheid: ruim driekwart Chinezen volledig gevaccineerd

PEKING (ANP/RTR) - China heeft tot en met zaterdag aan 75,6 procent van de bevolking de volledige doses COVID-19-vaccins toegediend. Dat zei Mi Feng, woordvoerder van de Nationale Gezondheidscommissie, zondag. Dat betekent dat bijna 1,07 miljard op een totale bevolking van ruim 1,4 miljard mensen nu volledig zijn ingeënt.

5 uur geleden
Nieuwe groep Midden-Amerikaanse migranten zet koers richting VS

MEXICO CITY (ANP/RTR) - Een stoet van ruim tweeduizend migranten is vanuit het zuiden van Mexico, op de grens met Guatemala, vertrokken richting de Verenigde Staten. De migrantenkaravaan bestaat volgens Irineo Mujica van de ngo Pueblo Sin Fronteras vooral uit Centraal-Amerikanen.

6 uur geleden
Kopstuk beruchte drugsbende opgepakt in Colombia

BOGOTA (ANP) - De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een beloning van drie miljard pesos (ruim 680.000 euro) op het hoofd van Dairo Antonio Usuga, ook bekend als Otoniel, gezet.

11 uur geleden
Obama waarschuwt voor Republikeinse bedreiging voor de democratie

RICHMOND (ANP) - Voormalig president Barack Obama heeft zaterdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Amerikaanse staat Virginia kiezers opgeroepen de Democratische kandidaat voor de gouverneursverkiezingen te steunen en stelde dat de Republikeinse kandidaat een bedreiging vormt voor de democratie.

11 uur geleden
Oostenrijk komt met regeling voor hulp bij euthanasie

WENEN (ANP/DPA) - De Oostenrijkse regering heeft een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk maakt om ongeneeslijk of langdurig ernstig zieken te helpen met euthanasie. Vanaf volgend jaar kunnen zij zelf in de apotheek een dodelijk middel kopen of iemand machtigen om dat voor hen te doen.

20 uur geleden