Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enige Cambodjaanse oppositiepartij uitgesloten van verkiezingen

Enige Cambodjaanse oppositiepartij uitgesloten van verkiezingen

PHNOM PENH (ANP/AFP/RTR) - De Candlelight Party, de enige oppositiepartij in Cambodja, mag niet meedoen aan de verkiezingen op 23 juli. De partij zou niet de juiste papieren hebben ingediend om zich daarvoor te registreren.

De Candlelight Party is een wederopstanding van de Cambodia National Rescue Party (CNRP), ooit de grootste oppositiepartij van het land. Die werd in 2017 door het hooggerechtshof ontbonden in aanloop van de verkiezingen dat jaar, vanwege een vermeende poging tot staatsgreep.

Dat betekent dat de regerende partij, de Cambodjaanse Volkspartij (CPP), nu opnieuw zonder noemenswaardige tegenstand de verkiezingen ingaat. CPP-voorman Hun Sen is al sinds 1985 premier van het land en treedt volgens tegenstanders de laatste jaren steeds autocratischer op.

Vertegenwoordigers van de Candlelight Party zeggen deze week nog naar de Grondwettelijke Raad te stappen om de uitsluiting aan te vechten.

Meer uit Buitenland

Celstraf ex-premier Pakistan voor illegaal huwelijk teruggedraaid

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Een Pakistaans hof heeft de veroordeling van oud-premier Imran Khan voor een illegaal huwelijk teruggedraaid. Daarmee zijn alle veroordelingen die Khan opgelegd kreeg in aanloop naar de Pakistaanse verkiezingen in februari nu teruggedraaid of opgeschort.

29 minuten geleden
Zelensky neemt Biden verspreking niet kwalijk

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt het zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden niet kwalijk dat hij hem per ongeluk voorstelde als de Russische president Vladimir Poetin. Deze fout kan als vergeten worden beschouwd gezien alle steun die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben gegeven, aldus Zelensky.

1 uur geleden
Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

3 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

3 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

4 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

4 uur geleden
Bijna 35 jaar cel voor moord op presidentskandidaat Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

6 uur geleden