
Engie: groen gas nodig want warmtenet werkt niet voor veel huizen
AKERSLOOT (ANP) - Als het aan energiebedrijf Engie ligt, moet groen gas een belangrijk onderdeel zijn van de energietransitie. Een deel van de huishoudens kan niet aangesloten worden op warmtenetten of voorzien worden van warmtepompen, aldus Engie. Volgens Platform Groen Gas gaat het om 20 tot 40 procent van de huishoudens.
Engie somt veel voordelen op van groen gas: het kan een behoorlijk deel van de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen vermijden, het vermindert de stikstofuitstoot en het kan een oplossing zijn voor het mestoverschot in Nederland. De onafhankelijke stichting Milieu Centraal bevestigt dat groen gas een betere keuze is dan aardgas of andere fossiele brandstoffen, maar ziet een minder belangrijke rol weggelegd. De stichting vindt de bijdrage van elektrificatie en waterstof belangrijker.
Directeur Robert Goevaers van Platform Groen Gas zegt dat het goed is dat groen gas nu al ingezet kan worden. "Voor waterstof moet je bestaande apparatuur ombouwen." Gasfornuizen, cv-ketels en industriƫle installaties die nu op aardgas draaien, werken ook op groen gas. Milieu Centraal zegt wel dat het gasnet aanpassingen nodig heeft om groen gas te vervoeren.
2 miljard kuub
Groen gas is gemaakt door groente-, fruit- en tuinafval en mest te vergisten. Bacteriƫn breken het restafval af, waardoor gasbellen van methaan en CO2 ontstaan.
De productie van groen gas moet in 2030 naar 2 miljard kuub, vindt de Nederlandse overheid. In 2023 verbruikte Nederland 30 miljard kuub aardgas. In hetzelfde jaar werd 280 miljoen kuub groen gas geproduceerd. "De productie moet dus steil omhoog", benadrukt Engie. Daarvoor moeten de regels worden aangepast, vindt het energiebedrijf.
Goevaers zegt dat een bijmengverplichting noodzakelijk is. Op die manier is groen gas verplicht een onderdeel van het gas dat geleverd wordt aan huishoudens. Nederland wilde deze bijmengverplichting al eerder doorvoeren, maar dat werd door EU-regels uitgesteld.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Brussel wil de belangrijkste chemiefabrieken in de Europese Unie beter beschermen. De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd om samen met de sector en lidstaten "kritieke" productiefaciliteiten aan te wijzen die belangrijke grondstoffen maken voor bijvoorbeeld de luchtvaart, defensie of medische zorg. "Gerichte hulp" moet deze vestigingen behoeden voor sluitingen en helpen met vergroenen.
37 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij later op de dag een importheffing op koper aankondigt. Het metaal wordt aan de Amerikaanse grens met 50 procent belast, zei hij tegen journalisten bij een kabinetsvergadering.
40 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt over twee dagen een brief te versturen waarin hij de importheffingen voor goederen uit de Europese Unie bekendmaakt. Hij beschuldigde de EU ervan de Verenigde Staten erg slecht te behandelen, onder andere via rechtszaken tegen Google en Apple.
51 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een kleine winst gesloten. Elders in Europa waren ook overwegend winsten te zien op de koersenborden, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de deadline voor hogere importheffingen had opgeschoven van 9 juli naar 1 augustus.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zullen de deadline voor hogere importheffingen van 1 augustus niet verlengen, waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump op berichtendienst Truth Social. Aanvankelijk zouden de hogere tarieven deze woensdag ingaan, maar onlangs maakte Trump bekend dat dit was uitgesteld naar volgende maand.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De voormalige Britse premier Rishi Sunak gaat werken bij zakenbank Goldman Sachs. Dat heeft de in New York gevestigde bank dinsdag bekendgemaakt. Sunak was van oktober 2022 tot juli 2024 premier van het Verenigd Koninkrijk.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de verliesbeurt een dag eerder die werd veroorzaakt door de onrust rond het handelsbeleid van president Donald Trump. Hij kondigde maandag nieuwe tarieven aan voor veertien landen, waaronder belangrijke handelspartners als Japan en Zuid-Korea, die op 1 augustus van kracht worden. Deze tarieven waren hoger dan beleggers hadden verwacht.
5 uur geleden