Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Engelse voetbalbond: niet meer dan 10 kopballen in trainingsweek

Engelse voetbalbond: niet meer dan 10 kopballen in trainingsweek

LONDEN (ANP) - De Engelse voetbalbond (FA) heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd om de schadelijke gevolgen van kopballen bij profvoetballers te beperken. In een verklaring laat de FA weten dat er "niet meer dan tien kopballen per speler mogen worden uitgevoerd in een trainingsweek".

Het gaat hierbij om kopballen uit passes die van verder dan 35 meter komen, zoals voorzetten, corners of vrije trappen. De nieuwe richtlijn wil "het welzijn van de spelers beschermen" en zal worden toegepast op alle niveaus van het Engelse voetbal, van de Premier League tot de Women's Super League. Het doel is om het risico op hersenbeschadiging te verminderen. De regel is niet van toepassing op wedstrijddagen.

Vooral in Engeland neemt de aandacht toe voor de mogelijke langetermijngevolgen van voetbal. Vorig jaar maakte de vrouw van Sir Bobby Charlton bekend dat haar man aan dementie leed, als vijfde wereldkampioen van 1966.

Jeugdvoetbal

Uit een onderzoek van de universiteit van Glasgow in 2019 bleek dat ex-profvoetballers een verhoogd risico hebben om te overlijden aan dementie of Parkinson. Ook al was het niet mogelijk om een ​​direct verband tussen deze ziekten en kopballen vast te stellen, toch besloten de voetbalclubs in Engeland, Schotland en Noord-Ierland om kopballen te verbieden in trainingen voor kinderen onder de elf jaar.

De UEFA liet een jaar geleden al weten dat er maatregelen moeten worden getroffen om koppen in het jeugdvoetbal te verminderen. Bovendien moet er volgens de Europese voetbalunie meer aandacht worden besteed in trainingen om de nekspieren te versterken. De UEFA baseerde zich in dit kader op meerdere universitaire onderzoeken.

Meer uit Voetbal

Aké van Manchester City: dit is wat we wilden

ISTANBUL (ANP) - Nathan Aké sprak na de overwinning van Manchester City op Inter (1-0) in de finale van de Champions League van een perfect seizoen. "We wonnen al de Premier League en de FA Cup, maar dit is wat we wilden: de Champions League", zei de Nederlandse verdediger in een eerste reactie.

9 minuten geleden
Zege Manchester City gunstig voor Feyenoord

ISTANBUL (ANP) - De overwinning van Manchester City in de finale van de Champions League tegen Inter (1-0) heeft ook een positief gevolg voor Feyenoord. De kampioen van Nederland komt nu bij de loting van de groepsfase van het toernooi van volgend seizoen in de zogenoemde pot 1. Dat houdt in dat het de op papier sterkste tegenstanders in de eerste fase ontloopt.

17 minuten geleden
Manchester City-aanvoerder Gündogan ziet eindelijk droom uitkomen

ISTANBUL (ANP) - Voor Manchester City-aanvoerder Ilkay Gündogan kwam zaterdagavond met het winnen van de finale van de Champions League een droom uit. "Hier heb ik zo lang op gewacht", zei de Duitser, na de overwinning op Inter (1-0) in Istanbul. Twee keer eerder verloor hij in de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi, waarvan eenmaal met Manchester City.

24 minuten geleden
Manchester City verslaat Inter en wint eindelijk Champions League

ISTANBUL (ANP) - Met een van de mindere wedstrijden van het seizoen heeft Manchester City het grootste succes ooit bereikt. De Engelse kampioen van trainer Pep Guardiola won voor de eerste keer de Champions League, waarmee de jarenlang gekoesterde droom eindelijk in vervulling ging. In het Atatürk Olympiyat stadion van Istanbul werd Internazionale verslagen, 1-0.

1 uur geleden
Belg Tielemans verruilt Leicester City voor Aston Villa

BIRMINGHAM (ANP) - De Belgische middenvelder Youri Tielemans verruilt Leicester City voor Aston Villa. De 26-jarige Tielemans had een aflopend contract.

3 uur geleden
Aké basisspeler Manchester City in finale Champions League

ISTANBUL (ANP) - Nathan Aké is basisspeler bij Manchester City in de finale van de Champions League, zaterdagavond tegen Internazionale. Trainer Pep Guardiola heeft enigszins verrassend gekozen voor de Nederlandse verdediger, die de laatste weken werd gehinderd door blessures. Normaal gesproken is hij een vaste waarde bij de Engelse kampioen.

4 uur geleden
Kroatië mist verdediger Gvardiol tegen het Nederlands elftal

ZAGREB (ANP) - Joško Gvardiol kan niet uitkomen voor Kroatië in de Nations League. De centrale verdediger van RB Leipzig is onvoldoende hersteld van een buikblessure.

4 uur geleden