Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Engelse gezondheidsdienst: 'mixen' coronavaccins soms toegestaan

Engelse gezondheidsdienst: 'mixen' coronavaccins soms toegestaan

LONDEN (ANP) - De Engelse gezondheidsdienst PHE heeft benadrukt dat mensen alleen onder uitzonderlijke omstandigheden worden ingeënt met twee verschillende coronavaccins. De dienst reageert daarmee op kritiek op nieuwe richtlijnen voor zorgverleners, waar instaat dat daar onder sommige omstandigheden toe besloten kan worden.

Britten die worden gevaccineerd tegen het coronavirus, krijgen nu in principe twee prikken. In de richtlijnen staat dat als het vaccin waar iemand de eerste keer mee is ingeënt niet meer beschikbaar is of niet bekend is, ook een ander middel kan worden aangeboden. Experts vroegen zich direct af of dat zogenoemde 'mixen' wel een goed idee is.

Het Verenigd Koninkrijk heeft twee coronavaccins goedgekeurd: het ook in de EU gebruikte middel van Pfizer/BioNtech en het vaccin van Oxford/AstraZeneca. Met dat laatste middel worden overigens nog geen Britten ingeënt. Daar wordt komende week mee begonnen.

Uitzondering

Een PHE-bestuurder benadrukte bij Sky News dat het 'mixen' van vaccins waar mogelijk moet worden vermeden. "Als je eerst een dosis krijgt van het Pfizer-vaccin, is het niet de bedoeling dat je daarna het AstraZeneca-middel krijgt en vice versa", aldus dokter Mary Ramsay.

Ramsay erkende dat het soms kan voorkomen dat toch een uitzondering gemaakt moet worden. "Al het mogelijke moet gedaan worden om mensen hetzelfde vaccin aan te bieden. Maar als dat niet mogelijk is, kan beter een tweede dosis van een ander vaccin worden aangeboden dan helemaal niks."

Meer uit Buitenland

1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

1 uur geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

4 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

5 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

6 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

7 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

7 uur geleden
Tientallen doden door brand in kerk in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand in een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens kerkelijke autoriteiten zijn zeker 41 doden te betreuren. Ook zouden er rond de vijftig gewonden zijn. De meeste slachtoffers waren kinderen.

7 uur geleden