Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Engeland stopt komende week met mondmaskers en coronapas

Engeland stopt komende week met mondmaskers en coronapas

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt volgende week donderdag opgeheven. Het is dan niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen, maakte premier Boris Johnson woensdag bekend.

Johnson is ook van plan de isolatieplicht na een coronabesmetting te schrappen. De overheid stuurt er dan wel nog op aan dat burgers in isolatie gaan na een infectie, maar kan dat dan niet langer wettelijk afdwingen. De wet die dit regelt loopt in maart af, Johnson wil die dus niet verlengen en mogelijk zelfs eerder al opschorten. De maatregelen waren ingesteld om de omikronvariant van het coronavirus te lijf te gaan.

"Nu Covid endemisch wordt, moeten we wettelijke verplichtingen vervangen voor advies en aanbevelingen", lichtte de premier de versoepelingen toe in het parlement. Volgens hem moeten de Britten met het coronavirus leren leven. Johnson zei ook dat het loslaten van de coronaregels voor een groot deel te danken is aan de Britse boostercampagne.

Boosterprik

Nadat de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus eind vorig jaar opdook in Groot-Brittannië, bereikte het aantal coronabesmettingen begin januari een recordhoogte van 200.000 op één dag. De afgelopen dagen zijn die aantallen gestaag gedaald tot onder de 100.000. Volgens Johnson lijkt het erop dat de "omikrongolf nationaal zijn piek heeft bereikt".

Wel waarschuwde de premier dat de druk op nationale gezondheidsdienst NHS hoog blijft en herhaalde hij zijn eerdere oproepen aan Britten om een boosterprik te halen. "We weten dat 90 procent van de mensen op de intensive care niet geboosterd zijn", aldus Johnson.

Partygate

De premier ligt onder vuur in het Verenigd Koninkrijk en binnen zijn eigen Conservatieve Partij vanwege 'partygate'. Dit schandaal draait om borrels en feestjes die Johnson en zijn medewerkers hielden terwijl de Britten te maken hadden met lockdownregels. Het gaat onder meer om een tuinfeest bij de ambtswoning van Johnson in mei 2020. De versoepelingen worden ook gezien als concessie richting zijn critici.

De Britse regering bepaalt overigens alleen de coronaregels voor Engeland. Schotland en Wales besloten onlangs ook hun maatregelen te versoepelen. In Noord-Ierland staat de regering onder druk datzelfde te doen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

GeelHesje 4 maanden geleden
Mooi zo. Nu Nederland en de rest van de EU nog.
Tinus Grijpstuiver 4 maanden geleden
En hier in Nederland moeten we weer andere kapjes ? Wie gaat hier weer een nieuwe miljardair worden?

Meer uit Buitenland

Zelenski verwacht 'goed nieuws' over wapenleveranties

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt de komende week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. Hij zei dat in een videotoespraak zaterdagavond zonder verdere details te geven.

1 uur geleden
Gouden Palm voor Zweedse regisseur Ruben Östlund

CANNES (ANP) - De Zweedse filmregisseur Ruben Östlund heeft op het 75e filmfestival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept. Hij kreeg de prestigieuze filmprijs voor de film Triangle of Sadness. Het is de tweede keer dat de Zweed in Cannes met de eer gaat strijken.

2 uur geleden
Kinderen dood in gedrang bij een kerkactie in Nigeria

YENAGOA (ANP/RTR/AFP) - In het zuiden van Nigeria zijn zaterdagochtend tientallen mensen om het leven gekomen in het gedrang tijdens een liefdadigheidsactie van een kerk. CNN meldt dat de meeste slachtoffers kinderen zijn. Volgens de politie werd bij een sportaccommodatie in Port Harcourt door de kerk onder meer eten uitgedeeld.

6 uur geleden
Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

9 uur geleden
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

9 uur geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

9 uur geleden
Zuinige Spaanse koning houdt meer geld over

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse koning Felipe VI heeft vorig jaar ongeveer 890.000 euro van het geld dat aan het koninklijk huis werd toegekend, niet uitgegeven. De hele familie kreeg 8,43 miljoen euro voor de uitgaven en dat was 544.000 euro meer dan het jaar ervoor, maar dat blijkt niet hard nodig te zijn geweest volgens de cijfers die het Spaanse koninklijk huis heeft vrijgegeven.

10 uur geleden