Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Engeland schrapt resterende coronamaatregelen over twee weken

Engeland schrapt resterende coronamaatregelen over twee weken

LONDEN (ANP) - Inwoners van Engeland hoeven vanaf 19 juli geen afstand meer te houden en kunnen ook weer naar grote bijeenkomsten. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het advies om vanuit huis te werken vervallen. Mensen moeten "goed geïnformeerd" zelf gaan bepalen wat voor voorzorgsmaatregelen ze nemen.

Premier Boris Johnson maakte de langverwachte en eerder uitgestelde versoepelingen bekend op een persconferentie. Die zijn mogelijk dankzij het "succesvolle" vaccinatieprogramma, dat in het Verenigd Koninkrijk vroeger begon dan in andere landen. Daardoor kan Engeland over twee weken doorgaan in de route naar meer vrijheden.

Voor bijvoorbeeld nachtclubs en restaurants gelden dan geen maximale bezoekersaantallen meer. Daarmee komt een einde aan het "wettelijk dictaat" van beperkingen in het openbare leven, aldus de premier. Hij blijft naar eigen zeggen "uit bescherming en hoffelijkheid" een mondkapje dragen op drukke plekken.

Vaccinaties

Het aantal besmettingen stijgt weliswaar als gevolg van de Delta-variant en dat zal ook tot sterfgevallen leiden, erkende de premier, die benadrukte dat de pandemie "nog lang" niet voorbij is. De premier maande zijn landgenoten voorzichtig te blijven omgaan met de risico’s van Covid-19.

Johnson wil dat iedereen tegen half december een vaccin heeft gehad. Mensen onder de veertig hoeven nog maar acht in plaats van twaalf weken te wachten op een tweede prik. Van de volwassen Britten heeft inmiddels 86 procent een eerste injectie gehad en 64 procent een tweede.

Het versoepelingsbesluit wordt naar verwachting over een week officieel gemaakt. Het eerdere uitstel met vier weken zorgde voor veel teleurstelling.

Meer uit Buitenland

Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

3 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

5 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

5 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

6 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

6 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

7 uur geleden
Rusland: laatste grote oorlogsschip van Oekraïne vernietigd

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland stelt het laatste grote oorlogsschip van Oekraïne maandag te hebben vernietigd. De Russische luchtmacht zou het schip genaamd Joeri Olefirenko met een precisieaanval hebben verwoest, zeggen de Russische autoriteiten woensdag.

7 uur geleden