
Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden EU en VS
LONDEN (ANP) - Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus om 04.00 uur, zo heeft de Britse regering besloten.
Er gaan ook uitzonderingen gelden voor volledig gevaccineerden uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Andorra, Monaco en Vaticaanstad. Transportminister Grant Shapps benadrukt dat de quarantaineplicht alleen vervalt voor mensen die zijn ingeënt met een vaccin dat is goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten.
Reizigers moeten zich voor vertrek nog wel laten testen op het coronavirus. Die test mag maximaal drie dagen oud zijn. Op de tweede dag van het bezoek aan Engeland moet opnieuw getest worden. Testafspraken moeten voor vertrek worden gemaakt. De kosten zijn voor de reiziger. Verder moet er voor aankomst een digitaal inreisformulier worden ingevuld.
Stoplichtsysteem
De Britten gebruiken een zogeheten stoplichtsysteem voor reizen van en naar het buitenland. De VS en veel landen in de EU, waaronder Nederland, hebben nu een geeloranje kleur. Die kwalificatie gaat gepaard met een quarantaineperiode van tien dagen. Wie via de Britse vaccinatiecampagne volledig is ingeënt, hoeft sinds 19 juli bij terugkeer uit deze landen al niet meer in quarantaine.
Het besluit van de regering geldt alleen voor Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen waarschijnlijk eveneens overgaan tot een versoepeling van het reisbeleid, maar zijn vrij om af te wijken van wat er in Londen is besloten. In Engeland zijn vrijwel alle coronamaatregelen opgeheven.
Minister Shapps ziet de versoepeling van het quarantainebeleid als een "belangrijke stap voorwaarts". Zijn collega Sajid Javid, de nieuwe minister van Gezondheid, omschrijft het als "weer een stap naar normaal". "Met ons vaccinatieprogramma bouwen we een muur van bescherming tegen het coronavirus zodat we weer van onze vrijheden kunnen genieten", laat hij weten. Zeven van de tien volwassenen in het Verenigd Koninkrijk zijn nu volledig ingeënt.
Meer uit Buitenland
GAZA-STAD (ANP/DPA) - Volgens medische bronnen in Gaza zijn maandag in totaal zeker honderd Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen.
5 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
8 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Israël geeft toe dat Palestijnse burgers gewond zijn geraakt bij hulpdistributiecentra in Gaza. Het leger zegt instructies te hebben gestuurd naar de troepen naar aanleiding van "geleerde lessen".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is eind vorige week getroffen door een "geavanceerde" en gerichte cyberaanval. Het gevaar is inmiddels geneutraliseerd, meldt het hof.
10 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Door de twaalf dagen van oorlog met Israël zijn in Iran zeker 935 mensen omgekomen. Onder hen zouden 132 vrouwen en 38 kinderen zijn, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA op basis van een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het dodental kan verder oplopen, want dit zijn alleen de geïdentificeerde slachtoffers.
14 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - Een Palestijnse mensenrechtenorganisatie heeft tevergeefs geprobeerd in het Verenigd Koninkrijk een verbod af te dwingen op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Een gerechtshof in Londen verwierp de zaak, die volgens de rechters draaide om de politieke vraag of het land zich moet terugtrekken uit het F-35-programma.
14 uur geleden