Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden EU en VS

Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden EU en VS

LONDEN (ANP) - Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus om 04.00 uur, zo heeft de Britse regering besloten.

Er gaan ook uitzonderingen gelden voor volledig gevaccineerden uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Andorra, Monaco en Vaticaanstad. Transportminister Grant Shapps benadrukt dat de quarantaineplicht alleen vervalt voor mensen die zijn ingeënt met een vaccin dat is goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten.

Reizigers moeten zich voor vertrek nog wel laten testen op het coronavirus. Die test mag maximaal drie dagen oud zijn. Op de tweede dag van het bezoek aan Engeland moet opnieuw getest worden. Testafspraken moeten voor vertrek worden gemaakt. De kosten zijn voor de reiziger. Verder moet er voor aankomst een digitaal inreisformulier worden ingevuld.

Stoplichtsysteem

De Britten gebruiken een zogeheten stoplichtsysteem voor reizen van en naar het buitenland. De VS en veel landen in de EU, waaronder Nederland, hebben nu een geeloranje kleur. Die kwalificatie gaat gepaard met een quarantaineperiode van tien dagen. Wie via de Britse vaccinatiecampagne volledig is ingeënt, hoeft sinds 19 juli bij terugkeer uit deze landen al niet meer in quarantaine.

Het besluit van de regering geldt alleen voor Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen waarschijnlijk eveneens overgaan tot een versoepeling van het reisbeleid, maar zijn vrij om af te wijken van wat er in Londen is besloten. In Engeland zijn vrijwel alle coronamaatregelen opgeheven.

Minister Shapps ziet de versoepeling van het quarantainebeleid als een "belangrijke stap voorwaarts". Zijn collega Sajid Javid, de nieuwe minister van Gezondheid, omschrijft het als "weer een stap naar normaal". "Met ons vaccinatieprogramma bouwen we een muur van bescherming tegen het coronavirus zodat we weer van onze vrijheden kunnen genieten", laat hij weten. Zeven van de tien volwassenen in het Verenigd Koninkrijk zijn nu volledig ingeënt.

Meer uit Buitenland

Burgemeester Kyiv: explosies in centrum, inwoners moeten schuilen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldt maandagochtend dat in het centrum explosies zijn gehoord. Hij roept inwoners op te schuilen. Het komt bijna niet voor dat het centrale deel van de Oekraïense hoofdstad overdag wordt aangevallen.

36 minuten geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

45 minuten geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

2 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

5 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

5 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

10 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

11 uur geleden