Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enexis wil geen zonneparken aansluiten waar weinig stroomvraag is

Enexis wil geen zonneparken aansluiten waar weinig stroomvraag is

DEN BOSCH (ANP) - Enexis, de beheerder van het elektriciteits- en gasnet in een groot deel van Nederland, wil geen nieuwe zonneparken meer aansluiten in gebieden waar nauwelijks grootverbruikers van stroom zijn. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door Nieuwsuur. Volgens de zegsman heeft Enexis momenteel eigenlijk geen extra ruimte beschikbaar, maar als die er wel weer is dan wil de organisatie zich kunnen richten op aansluitingen waarmee in de buurt ook afnemers van stroom geholpen zijn.

Wettelijk mag Enexis die keuze nu nog niet maken. Vandaar dat de netbeheerder de overheid oproept om dit juridisch mogelijk te maken. Volgens Enexis loopt het eigen net op steeds meer plekken tegen de grenzen van de capaciteit aan. Dit heeft als gevolg dat klanten langer moeten wachten op een nieuwe of zwaardere aansluiting.

Dat het net steeds voller raakt is een gevolg van de komst van de vele windturbines, zonneparken, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie. Door de hoge gasprijzen stapten klanten van de netbeheerder de laatste tijd ook sneller dan verwacht over op elektriciteit.

Recordinvestering van 1 miljard euro

Afgelopen jaar heeft Enexis een recordbedrag van meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in verbetering en uitbreiding van zijn netten. Maar dat was niet genoeg om de problemen op te lossen. Enexis spreekt in zijn dinsdag verschenen jaarverslag van een "mismatch tussen vraag naar en aanbod van transportcapaciteit" en denkt dat die mismatch de komende jaren zal aanhouden.

In een verklaring zegt topman Evert den Boer dat fors langere wachttijden voor nieuwe of zwaardere aansluitingen "het nieuwe normaal" zijn. Hij benadrukt dat Enexis de komende jaren de capaciteit wel flink zal uitbreiden. Jaarlijks zou dat een uitbreiding moeten opleveren die gelijk staat aan 600.000 huishoudens met zonnepanelen. "Maar de vraag naar capaciteit blijft de komende jaren structureel groter dan wij en ook hoogspanningsnetbeheerder TenneT kunnen bijbouwen."

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

2 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

3 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

3 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

4 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

6 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

7 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

7 uur geleden