Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energietekorten en Evergrande vertragen groei Chinese economie

Energietekorten en Evergrande vertragen groei Chinese economie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De groei van de Chinese economie is in het derde kwartaal flink teruggevallen. Dat komt onder meer door tekorten aan energie, waardoor fabrieken vorige maand gedeeltelijk stillagen, en problemen op de vastgoedmarkt. De Chinese overheid hanteert daar strenge regels, waardoor er minder wordt gebouwd. Ook het dreigende omvallen van vastgoedreus Evergrande zit snellere economische groei in de weg.

De groei kwam afgelopen kwartaal uit op een kleine 5 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Chinese statistiekbureau. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de groei nog bijna 8 procent. Behalve de beperkt werkende fabrieken en de onrust op de vastgoedmarkt had de Chinese economie afgelopen kwartaal ook te lijden onder de soms strenge coronabeperkingen, die lokaal werden ingevoerd na virusuitbraken. Dit leidde ertoe dat consumenten nog altijd minder snel hun geld uitgaven.

Economen hadden voor het afgelopen kwartaal al rekening gehouden met een mindere groei. De Chinese economie kende tijdens het derde kwartaal vorig jaar, waarmee de resultaten van de afgelopen drie maanden worden vergeleken, nog een opleving na het steeds verder loslaten van strenge lockdowns in het land. Toch vielen de nu gepubliceerde cijfers in doorsnee tegen bij de verwachtingen van economen. Veel kenners moeten daarom hun prognose voor de rest van het jaar naar beneden bijstellen.

Problemen

De problemen in de energiesector lijken nog niet voorbij. De voorraden van de belangrijke brandstof steenkool zijn nog niet op volledige capaciteit, terwijl het koude seizoen al eerder is begonnen dan normaal. Het eerder nodig hebben van de verwarming kan zo de energiecrisis in het land verzwaren. Tekorten aan steenkool, hoge brandstofprijzen en de grote vraag vanuit de industrie die weer is opgeleefd uit de crisis hebben geleid tot wijdverspreide stroomtekorten. Daardoor lagen fabrieken in veel regio's tijdelijk stil. De regering neemt wel al maatregelen en heeft herhaaldelijk gezegd dat de energievoorziening voor deze winter is veiliggesteld.

De problemen rond Evergrande zijn volgens de Chinese centrale bank "een beetje zorgelijk". Op een bijeenkomst zondag zei een bestuurder wel dat de risico’s van het omvallen van de vastgoedreus kunnen worden ingeperkt. Ingewijden hebben tegen persbureau Bloomberg gezegd dat bij een paar van de grootste banken de regels voor hypotheken zullen worden versoepeld.

Meer uit Financieel

Ford zakt op Wall Street na bijstellen winstverwachting

NEW YORK (ANP) - Autoproducent Ford behoorde donderdag tot de dalers op de beurzen in New York. Het bedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar lager uitvalt door nieuwe afspraken met vakbond United Auto Workers en stijgende loonkosten. Het aandeel verloor uiteindelijk 3,1 procent.

21 minuten geleden
Britse regering bezorgd over overname Telegraph, start onderzoek

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de voorgenomen overname van de Telegraph Media Group door een investeringsfonds dat banden heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse minister van Cultuur Lucy Frazer stelt in een verklaring dat ingrijpen nodig is vanwege zorgen over de juiste weergave van nieuws en de vrijheid van meningsuiting.

25 minuten geleden
Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

1 uur geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

2 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

3 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

4 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

4 uur geleden