Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiespecialist Alfen merkt aanhoudende vraag naar laadpalen

Energiespecialist Alfen merkt aanhoudende vraag naar laadpalen

ALMERE (ANP) - Energiespecialist Alfen blijft profiteren van de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto's. De onderneming zette over de eerste maanden van het jaar flink meer omzet in de boeken en verwacht over het hele jaar sterker te groeien dan eerder gemeld. Naast de groeiende vraag naar laadpalen werd ook meer geld verdiend met de divisie voor slimme elektriciteitsoplossingen.

Topman Marco Roeleveld merkte afgelopen jaren al dat de overgang naar duurzame energie in Europa in een stroomversnelling begon te raken. "De vraag was alleen wanneer die versnelling ook terug te zien zou zijn in onze omzet. Dat zien we nu gebeuren." Alfen sloot het eerste kwartaal van het jaar af met een omzet van 95,5 miljoen euro. Dat betekende op jaarbasis een groei van 77 procent. Bij de laadpalen was de groei 185 procent. De divisie voor slimme elektriciteitsoplossingen, zoals het aanleggen van grote energieprojecten in de tuinbouw, was goed voor een kwart meer omzet.

Toch zit de vaart er nog niet in op alle markten waar Alfen actief is. Bij de divisie voor energieopslag daalde de omzet met 6 procent. De opslagsystemen kunnen bijvoorbeeld bij windmolens en zonneparken worden neergezet om op gezette tijden energie op te slaan om de druk van het elektriciteitsnet te halen. In de loop van het jaar wordt hier wel verbetering verwacht, ook door de groeiende vraag naar energieopslagsystemen. Dit merkt Alfen ook in het orderboek.

Druk op de toeleveringsketen

Roeleveld geeft aan dat zowel laadpalen als energieopslag belangrijke pijlers zijn van de verwachte groei voor de komende jaren. Daarbij speelt ook mee dat elektriciteitsnetten steeds voller beginnen te raken en het belang van opslagsystemen daardoor alleen maar zal toenemen. Voor het hele jaar rekent Alfen op een omzet tussen de 350 miljoen en 420 miljoen euro. Dat was bij een eerdere raming nog 330 miljoen tot 370 miljoen euro. Ook met de winst gaat het ondanks de inflatie de goede kant.

Wel is er de laatste tijd meer onzekerheid in de markt, zegt Roeleveld. Hij wijst erop dat de druk op de toeleveringsketen toeneemt. Dan gaat het onder andere om de levering van onderdelen en materialen zoals elektrische componenten, metalen, koper, staal en aluminium. Ook aan de vraagkant is onzekerheid. Als de grote fabriek van Tesla in Shanghai lang stilligt vanwege een coronalockdown, kan dat bijvoorbeeld ook gevolgen hebben voor de vraag naar laadsystemen in Nederland. Maar dat zijn allemaal zaken die op korte termijn spelen. In het grote plaatje ziet de toekomst er volgens het bedrijf goed uit.

Meer uit Financieel

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

NEW YORK (ANP) - Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar. Investeerders waren hoopvol dat de verwachte virtualrealitybril van Apple zou zorgen voor een flinke nieuwe inkomstenstroom. Maar toen bekend werd dat de Apple-bril pas begin volgend jaar beschikbaar komt en veel duurder wordt dan VR-brillen van Facebook-moeder Meta sloeg het sentiment om. Uiteindelijk daalde Apple 0,8 procent.

6 uur geleden
Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

7 uur geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

7 uur geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

8 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

9 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

10 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

11 uur geleden