
Energiesector wil weg uit Rusland, maar wie wil belangen kopen?
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende grote westerse energiebedrijven hebben aangekondigd belangen in Russische projecten van de hand te doen. Het vinden van kopers is echter nog niet zo makkelijk, voorzien experts. De meest waarschijnlijke opties zijn vanwege de sancties de belangen terugverkopen aan Russische bedrijven of projecten stopzetten.
Zo kondigde Shell aan belangen in verschillende projecten in Siberië van de hand te doen. Ook 27,5 procent in het grote gasproject Sakhalin-II op het Oost-Russische eiland Sachalin wil het olie- en gasconcern afstoten. Onder meer BP, ExxonMobil, Eni en Equinor willen eveneens van belangen in Russische olie- en gasprojecten af.
Andere westerse bedrijven zullen niet snel geneigd zijn die te kopen. Dat laat een beperkte groep bedrijven over die in de projecten willen investeren, zoals bedrijven en investeerders uit China, India of het Midden-Oosten. Dat zijn landen die goede banden met Rusland onderhouden of zich afzijdig houden.
Shell
"Het wordt almaar moeilijker om dit soort bezittingen aan partijen van buiten Rusland te verkopen", stelt Harry Clark, die bij het internationale advocatenkantoor Orrick Herrington & Sutcliffe hoofd is van de afdeling internationale handel en compliance. "Vanuit het oogpunt van de verkoper wordt het een soort opheffingsuitverkoop."
Shell waarschuwde daar al voor. Het bedrijf heeft voor omgerekend 2,7 miljard euro aan Russische bezittingen op de balans staan, maar denkt niet dat bedrag te kunnen ophalen bij de verkoop. Shell maakte dan ook meteen bekend vermoedelijk een verlies te lijden op die transacties.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
29 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
5 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
8 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
9 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
21 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
22 uur geleden