Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiesector wil weg uit Rusland, maar wie wil belangen kopen?

Energiesector wil weg uit Rusland, maar wie wil belangen kopen?

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende grote westerse energiebedrijven hebben aangekondigd belangen in Russische projecten van de hand te doen. Het vinden van kopers is echter nog niet zo makkelijk, voorzien experts. De meest waarschijnlijke opties zijn vanwege de sancties de belangen terugverkopen aan Russische bedrijven of projecten stopzetten.

Zo kondigde Shell aan belangen in verschillende projecten in Siberië van de hand te doen. Ook 27,5 procent in het grote gasproject Sakhalin-II op het Oost-Russische eiland Sachalin wil het olie- en gasconcern afstoten. Onder meer BP, ExxonMobil, Eni en Equinor willen eveneens van belangen in Russische olie- en gasprojecten af.

Andere westerse bedrijven zullen niet snel geneigd zijn die te kopen. Dat laat een beperkte groep bedrijven over die in de projecten willen investeren, zoals bedrijven en investeerders uit China, India of het Midden-Oosten. Dat zijn landen die goede banden met Rusland onderhouden of zich afzijdig houden.

Shell

"Het wordt almaar moeilijker om dit soort bezittingen aan partijen van buiten Rusland te verkopen", stelt Harry Clark, die bij het internationale advocatenkantoor Orrick Herrington & Sutcliffe hoofd is van de afdeling internationale handel en compliance. "Vanuit het oogpunt van de verkoper wordt het een soort opheffingsuitverkoop."

Shell waarschuwde daar al voor. Het bedrijf heeft voor omgerekend 2,7 miljard euro aan Russische bezittingen op de balans staan, maar denkt niet dat bedrag te kunnen ophalen bij de verkoop. Shell maakte dan ook meteen bekend vermoedelijk een verlies te lijden op die transacties.

Meer uit Financieel

Klokkenluider zegt dat Boeing 400 defecte onderdelen kwijtraakte

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing is honderden defecte onderdelen kwijtgeraakt, stelt een klokkenluider. Volgens de kwaliteitsinspecteur bestaat de kans dat sommige onderdelen in nieuwe vliegtuigen van het type 737 MAX zijn gebruikt.

8 minuten geleden
Informatie over houdbaarheidsdatum moet eten uit de kliko houden

VEGHEL (ANP) - Voedselproducenten en supermarktketens zetten binnenkort extra informatie over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen om verspilling tegen te gaan. Door duidelijker te maken dat voedsel vaak nog prima te eten is na de houdbaarheidsdatum, hopen bedrijven als Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Dirk en FrieslandCampina dat consumenten minder vaak voedsel weggooien.

38 minuten geleden
Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

1 uur geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

1 uur geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

2 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

2 uur geleden
Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

UTRECHT (ANP) - In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. " Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

4 uur geleden