Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energieminister VS wil onmiddellijke productieverhoging OPEC+

Energieminister VS wil onmiddellijke productieverhoging OPEC+

GLASGOW (ANP) - De Amerikaanse energieminister Jennifer Granholm wil dat de olielanden verenigd in de OPEC+ onmiddellijk de olieproductie sterker opvoeren om zo de hoge brandstofprijzen tegen te gaan. Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland besloten donderdag juist vast te houden aan een geleidelijke verhoging van de productie, ondanks druk van grote landen waaronder de Verenigde Staten om nog meer op te gaan pompen.

In een interview met zakenzender CNBC op de klimaattop COP26 in het Schotse Glasgow zei Granholm dat een hogere olieproductie nodig is om te voorkomen dat mensen in de wintermaanden last krijgen van de hoge prijzen. Vanwege de sterke vraag door het economisch herstel van de coronacrisis zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen, waardoor de inflatie in veel landen wordt aangewakkerd omdat de energieprijzen stijgen.

De alliantie OPEC+ gaat de olieproductie in december opnieuw met 400.000 vaten per dag opvoeren. Eerder uitte de Amerikaanse president Joe Biden al kritiek op de OPEC+ omdat die onvoldoende zou doen tegen de hoge prijzen. Ook Japan, India en China willen dat nog meer olie wordt opgepompt.

Tegenover persbureau Bloomberg verklaarde Granholm dat Biden mogelijk de Amerikaanse strategische olievoorraden wil aanspreken om zo de hoge prijzen aan te pakken. Volgens haar is de regering erg bezorgd over de dure brandstof. Die strategische voorraden bedragen meer dan 600 miljoen vaten die voor noodgevallen ondergronds zijn opgeslagen in de staten Texas en Louisiana.

Meer uit Financieel

ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

57 minuten geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

16 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

18 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

20 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

23 uur geleden
Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

1 dag geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 dag geleden