Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiemaatregelen EU op slot door onenigheid over prijsplafond

Energiemaatregelen EU op slot door onenigheid over prijsplafond

BRUSSEL (ANP) - Voorvechters van een maximumprijs voor gas blokkeren andere EU-maatregelen om de energiecrisis te verlichten. EU-landen als België, Italië en Polen willen pas instemmen met de gezamenlijke inkoop van gas en het versnellen van de vergunningen voor hernieuwbare energie als er een krachtiger prijsplafond komt dan er nu op tafel ligt. Energieminister Rob Jetten is teleurgesteld, zei hij in Brussel.

Het plan dat de Europese Commissie eindelijk heeft voorgelegd om de prijs te begrenzen, is niet goed gevallen. De EU-landen die al lang op zo'n prijslimiet aandringen, samen een meerderheid, vinden het te slap. Het prijsplafond zou pas in werking treden in zeer uitzonderlijke omstandigheden. Maar Nederland en onder meer zwaargewicht Duitsland gaat het voorstel juist nog steeds te ver.

Voor de Belgische minister Tinne Van der Straeten en haar medestanders is het commissieplan "echt onvoldoende", zei ze voor aanvang van nieuw overleg met de energieministers van de EU-landen in Brussel. De 27 ministers zijn het wel eens over bijvoorbeeld het gezamenlijk inkopen van gas, maar dat blijft "on hold tot er ook over de maatregelen over de prijs een akkoord is".

Jetten vindt dat "jammer", maar hij wil niet zwichten. Hij schermt met waarschuwingen van experts dat het voorgestelde prijsplafond ervoor kan zorgen dat leveranciers Europa inruilen voor beter betalende klanten.

Meer uit Politiek

BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

19 uur geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan. Vanuit het bedrijfsleven wordt verbolgen gereageerd.

19 uur geleden
Omtzigt en Wilders: lucht geklaard na gesprek bij Plasterk

DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.

20 uur geleden
PVV verdwijnt uit de gemeenteraad van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).

22 uur geleden
Minister kan niets doen voor mislopen uitwonende beurs

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.

22 uur geleden
Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

22 uur geleden
Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.

1 dag geleden