Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energieleveranciers: nog genoeg gas tot einde zomer

Energieleveranciers: nog genoeg gas tot einde zomer

DEN HAAG (ANP) - Ook als Rusland stopt met de levering van gas is er nog tot het einde van de zomer voldoende gas. Dat zeggen energieleveranciers Vattenfall en Essent, twee van de grootste energieleveranciers van Nederland, naar aanleiding van het Russische dreigement om geen gas meer te leveren als dat niet in roebels wordt betaald.

Vattenfall laat weten dat er tot het einde van de zomer voldoende gas is "om iedereen te voorzien". "De hamvraag is wel hoe", zegt een woordvoerster. Normaal gesproken worden de gasopslagen vanaf april gevuld. "Als we willen zorgen voor strategische reserves moeten we wel vaart gaan maken", stelt de woordvoerster.

Ook is Vattenfall benieuwd hoe duur het vullen wordt. "De zomerprijzen zijn nu hoger dan winterprijzen, normaal is het andersom", aldus de zegsvrouw. Dat komt omdat er gespeculeerd wordt op het moeten bijkopen van voorraden. Verder weigert Vattenfall in roebels te gaan betalen, zegt het bedrijf. "Je kunt niet halverwege het spel de regels wijzigen, daar gaan we überhaupt niet in mee." Energieleverancier Eneco geeft aan te verwachten gewoon gas te krijgen voor euro's zoals in het contract met Gazprom-dochter Wingas is afgesproken.

Stagflatie

Essent zegt ook "voorlopig" nog voldoende gasvoorraad te hebben. "Wel kan het zijn dat eerst bedrijven en erna consumenten gevraagd wordt om zuiniger om te gaan met gas indien de gaskraan wordt dichtgedraaid", aldus een woordvoerster. Essent verwacht door de stijgende temperaturen de komende maanden minder gasverbruik. Die energieleverancier zegt verder geen directe handelsovereenkomsten te hebben met Rusland, maar dat deze lopen via moederbedrijf E.ON.

De hogere energieprijzen kunnen het economische fenomeen stagflatie in de hand werken, voorspelt Rabobank-econoom Hugo Erken. "Recessie in combinatie met een hoge prijs", legt hij uit. Daar is geen snelle oplossing voor. Zo wordt vloeibaar gemaakt aardgas (lng) al op maximale capaciteit geproduceerd, en ligt het openzetten van de gaskraan in Groningen of het aanzetten van de kerncentrales in Duitsland politiek gevoelig.

Geen duidelijke keus kan zorgen voor meer vraag dan aanbod, waardoor olie en gas heel veel duurder kunnen worden. Volgens Erken moet bij volledige stilstand van de Russische olie- en gaskraan rekening worden gehouden met zo'n 200 dollar voor een vat ruwe olie en 200 euro per megawattuur. Die hoge prijzen kunnen ertoe leiden dat de economie tot stilstand komt. Nu kost een vat olie gemiddeld rond de 110 dollar en een megawattuur bijna 110 euro.

Meer uit Financieel

Nog onzeker of The Body Shop België doorstart maakt, zegt curator

UTRECHT (ANP) - Het is niet zeker of The Body Shop in België een doorstart gaat maken, meldt de curator. De Belgische tak van de keten ging vorige week failliet en ook in andere landen kampt The Body Shop met financiële problemen. In Nederland werkt de webshop al enige tijd niet, wat volgens het bedrijf zelf te maken zou hebben met geplande updates.

5 minuten geleden
Uber Eats begint met robotbezorgdienst in Tokio

TOKIO (ANP/AFP) - Uber Eats laat vanaf deze week in Tokio maaltijden bezorgen door robots. De robots zijn ontwikkeld in samenwerking met het Japanse techbedrijf Mitsubishi en zullen in eerste instantie alleen gebruikt worden bij bestellingen in een beperkt aantal restaurants in het drukke zakendistrict Nihonbashi.

31 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro sleept miljoenencontract in Indonesië binnen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro heeft een groot contract binnengesleept voor het uitvoeren van zeebodemonderzoek in Indonesië. Het Nederlandse bedrijf gaat voor het Japanse INPEX Masela de zeebodem in de buurt van Indonesië in kaart brengen, voor de aanleg van onder andere onderzeese pijpleidingen en de bouw van productieplatforms op zee.

56 minuten geleden
Zwitserland verkoopt minder wapens door verbod op doorverkoop

BERN (ANP/RTR) - De Zwitserse wapenexport is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald, meldde het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO). Dat gaf geen reden voor de daling van de export. Volgens branchevereniging Swissmem van de machine- en metaalindustrie heeft het Zwitserse verbod op de wederuitvoer, ofwel de doorverkoop, van wapens echter een belangrijke rol gespeeld. Door de neutrale houding van Zwitserland wordt namelijk de wederuitvoer van wapens en munitie van Zwitserse makelij naar bijvoorbeeld Oekraïne geblokkeerd.

1 uur geleden
Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. Ook speelt onrust in de wereld een grote rol volgens Van Selms. "Zoals de Houthi-rebellen die nog steeds actief zijn in de Rode Zee en natuurlijk de oorlog in Oekraïne."

1 uur geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

2 uur geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

2 uur geleden