Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energieleverancier voorziet 'slagveld' op Britse energiemarkt

Energieleverancier voorziet 'slagveld' op Britse energiemarkt

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Komende maand zullen misschien wel twintig Britse energieleveranciers omvallen vanwege de stijgende prijzen voor gas en stroom, zegt Keith Anderson, topman van de Schotse energieleverancier ScottishPower tegen nieuwszender Sky. Daarom moet de Britse overheid de maximumprijzen voor energie zo snel mogelijk aanpassen, zodat bedrijven hun gestegen kosten kunnen doorberekenen. Anders wordt het een "absoluut slagveld" op de Britse energiemarkt, aldus Anderson.

Ofgem, de Britse toezichthouder van de energiemarkt, bepaalt de maximale hoogte van de energieprijzen. De eerstvolgende prijsherziening staat gepland voor april volgend jaar, maar Anderson wil dat dit eerder gaat gebeuren. Hij zei tegen zakenkrant Financial Times verder dat er een "significant risico" bestaat dat de energiemarkt in het Verenigd Koninkrijk straks uit maar vijf of zes bedrijven zal bestaan. Dat zijn volgens hem bedrijven die weliswaar financieel solide zijn, maar het niet meer aankunnen om de hogere energieprijzen door te berekenen aan klanten.

ScottishPower, een dochteronderneming van het Spaanse nutsbedrijf Iberdrola, is een van de grote energieleveranciers in het Verenigd Koninkrijk en levert gas en stroom in grote delen van Schotland, Noord-Wales en het midden van Engeland.

Hoge prijzen

In het Verenigd Koninkrijk waren tegen eind september al tien energieleveranciers failliet gegaan als gevolg van de hoge aardgasprijzen. De klanten van deze bedrijven hebben inmiddels andere leveranciers toegewezen gekregen door de toezichthouder. In Groot-Brittannië geldt daarvoor hetzelfde principe als in Nederland: als een bedrijf omvalt, moeten andere leveranciers de klanten overnemen.

De prijzen voor aardgas zijn de afgelopen tijd fors gestegen door onder meer economisch herstel, waardoor ook een enorme vraag is ontstaan naar vloeibaar aardgas (lng) in Azië. Dat heeft de leveringen van aardgas aan Europa verder onder druk gezet, waardoor meerdere Europese bedrijven de productie al hebben moeten terugschroeven. Consumenten vrezen torenhoge energierekeningen. In diverse landen, waaronder Nederland, worden belastingmaatregelen genomen om de hogere kosten te verkleinen.

Ook in Rusland stijgen de zorgen over de hogere energieprijzen en het effect daarvan op de vraag naar gas in Europa, de belangrijkste afzetmarkt voor Russisch gas. De Russische president Vladimir Poetin zei in een op televisie uitgezonden overheidsbijeenkomst dat hogere prijzen leiden tot lagere consumptie, en dat heeft weer gevolgen voor de leveranciers, waaronder staatsgasbedrijf Gazprom.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Winkeliers: druk in winkelstraat, maatregelen goed nageleefd

AMSTERDAM (ANP) - Het is druk in de winkelstraten met mensen die nog cadeautjes willen kopen voor Sinterklaas. De drukte is wel goed te handhaven en mensen houden zich aan de coronamaatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen, aldus verschillende winkelketens.

1 uur geleden
Goldman Sachs verlaagt groeiprognose VS vanwege Omikron

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Zakenbank Goldman Sachs verlaagt de groeiverwachtingen voor de economie van de Verenigde Staten vanwege de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus. De economen stellen dat Omikron voor een vertraging van de groei zal zorgen.

4 uur geleden
Bankenautoriteit EBA wil terughoudendheid met hoog dividend

PARIJS (ANP/DPA/RTR) - De European Banking Authority (EBA) wil dat financiële instellingen in Europa terughoudend zijn met hoge dividenduitkeringen en omvangrijke aandeleninkoopprogramma's. De EBA waarschuwt kredietverstrekkers dat de economische vooruitzichten kunnen verslechteren, waardoor banken te maken kunnen krijgen met meer leningen die niet terugbetaald worden.

5 uur geleden
Bitcoin weer hard omlaag te midden van onrust op beurzen

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin en andere digitale munten ging zaterdag weer hard onderuit, te midden van de grote onrust op de financiële markten door de opmars van de Omikron-variant van het coronavirus. De bitcoin, 's werelds bekendste cryptomunt, kelderde met 17 procent tot circa 47.200 dollar.

6 uur geleden
Overheid VS klaagt Whole Foods aan om kledingvoorschriften

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Whole Foods, de Amerikaanse supermarktketen die in 2017 werd overgenomen door Amazon, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse federale agentschap dat de arbeidsrechten beschermt. De supermarktketen zou het werknemers in 2020 verboden hebben kleding te dragen waarop Black Lives Matter-boodschappen te zien waren. Werknemers in verschillende staten zouden zijn aangesproken op het dragen van zulke kleding. Ook zijn hier volgens het agentschap mensen om ontslagen.

11 uur geleden
Opmars Omikron raakt volgens IMF groeiprognoses wereldeconomie

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechteren nu de Omikron-variant van het coronavirus in steeds meer landen opduikt. Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitte hier op een conferentie vrijdag haar zorgen over. Ze benadrukte dat nieuwe virusvarianten "zeer snel" het vertrouwen kunnen schaden, met mogelijke impact op de economie tot gevolg.

16 uur geleden
Techbedrijven omlaag terwijl Wall Street banencijfers verwerkt

NEW YORK (ANP) - Aandelen van techbedrijven waren vrijdag uit de gratie op Wall Street, terwijl beleggers zich bogen over nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Onder meer Apple en Tesla leverden vanwege een opnieuw opkomende rentevrees aan beurswaarde in. Ook reageerde de markt op de aankondiging van de Chinese taxidienst Didi om zijn notering in New York op te geven en naar de beurs in Hongkong te gaan.

16 uur geleden