Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energieleverancier voorziet 'slagveld' op Britse energiemarkt

Energieleverancier voorziet 'slagveld' op Britse energiemarkt

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Komende maand zullen misschien wel twintig Britse energieleveranciers omvallen vanwege de stijgende prijzen voor gas en stroom, zegt Keith Anderson, topman van de Schotse energieleverancier ScottishPower tegen nieuwszender Sky. Daarom moet de Britse overheid de maximumprijzen voor energie zo snel mogelijk aanpassen, zodat bedrijven hun gestegen kosten kunnen doorberekenen. Anders wordt het een "absoluut slagveld" op de Britse energiemarkt, aldus Anderson.

Ofgem, de Britse toezichthouder van de energiemarkt, bepaalt de maximale hoogte van de energieprijzen. De eerstvolgende prijsherziening staat gepland voor april volgend jaar, maar Anderson wil dat dit eerder gaat gebeuren. Hij zei tegen zakenkrant Financial Times verder dat er een "significant risico" bestaat dat de energiemarkt in het Verenigd Koninkrijk straks uit maar vijf of zes bedrijven zal bestaan. Dat zijn volgens hem bedrijven die weliswaar financieel solide zijn, maar het niet meer aankunnen om de hogere energieprijzen door te berekenen aan klanten.

ScottishPower, een dochteronderneming van het Spaanse nutsbedrijf Iberdrola, is een van de grote energieleveranciers in het Verenigd Koninkrijk en levert gas en stroom in grote delen van Schotland, Noord-Wales en het midden van Engeland.

Hoge prijzen

In het Verenigd Koninkrijk waren tegen eind september al tien energieleveranciers failliet gegaan als gevolg van de hoge aardgasprijzen. De klanten van deze bedrijven hebben inmiddels andere leveranciers toegewezen gekregen door de toezichthouder. In Groot-Brittannië geldt daarvoor hetzelfde principe als in Nederland: als een bedrijf omvalt, moeten andere leveranciers de klanten overnemen.

De prijzen voor aardgas zijn de afgelopen tijd fors gestegen door onder meer economisch herstel, waardoor ook een enorme vraag is ontstaan naar vloeibaar aardgas (lng) in Azië. Dat heeft de leveringen van aardgas aan Europa verder onder druk gezet, waardoor meerdere Europese bedrijven de productie al hebben moeten terugschroeven. Consumenten vrezen torenhoge energierekeningen. In diverse landen, waaronder Nederland, worden belastingmaatregelen genomen om de hogere kosten te verkleinen.

Ook in Rusland stijgen de zorgen over de hogere energieprijzen en het effect daarvan op de vraag naar gas in Europa, de belangrijkste afzetmarkt voor Russisch gas. De Russische president Vladimir Poetin zei in een op televisie uitgezonden overheidsbijeenkomst dat hogere prijzen leiden tot lagere consumptie, en dat heeft weer gevolgen voor de leveranciers, waaronder staatsgasbedrijf Gazprom.

Meer uit Financieel

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

10 uur geleden
Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

BRUGGE (ANP/AFP) - Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën zorgt volgens haar voor "verstoringen" die de Europese Unie moet tegengaan. Andere Europese leiders leverden eerder ook al kritiek op de maatregelen, die ze zien als een vorm van protectionisme.

12 uur geleden
Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwerken.

13 uur geleden
Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben veel van hun sinterklaasinkopen ruim voor 5 december gedaan, waarbij ze mogelijk nog wilden profiteren van aanbiedingen rond Black Friday. Afgelopen zaterdag was weliswaar de drukste dag aan de kassa van de afgelopen week, maar het aantal betalingen met betaalkaarten was lang niet zo groot als de zaterdag na het koopjesfestijn.

13 uur geleden
OPEC en bondgenoten zien af van ingreep in olieproductie

LONDEN (ANP) - Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan verlagen of verhogen hun olieproductie niet. Dat maakten ze bekend na afloop van een vlot verlopen vergadering. In oktober sneden ze nog flink in de productie om de prijzen op peil te houden. De productieafspraken hebben doorgaans grote invloed op de olieprijzen en bepalen daardoor mede de prijzen bij de benzinepomp.

17 uur geleden
Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

FRANKFURT (ANP) - Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site. Het bedrijf, dat twee jaar geleden het Nederlandse De Giro overnam, moet van de Duitse beurswaakhond Bafin hogere financiële buffers aanhouden. Ook zou het bestuur te klein zijn voor het leiden van een complex bedrijf als FlatexDEGIRO, dat een van de grootste brokers voor particuliere beleggers in Europa is.

17 uur geleden
Oprichter FTX kan slechts 'speculeren' over miljarden van klanten

NASSAU (ANP/RTR) - De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven. In een interview met The Wall Street Journal zegt Bankman-Fried dat tegoeden van klanten in de begindagen van het handelsplatform werden gestald bij de eveneens door hem opgerichte cryptobelegger Alameda Research, omdat FTX zelf geen bankrekening had. Veel van dat geld is nu kwijt. Het is mogelijk gebruikt voor risicovolle beleggingen.

18 uur geleden