
Energieleverancier voorziet 'slagveld' op Britse energiemarkt
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Komende maand zullen misschien wel twintig Britse energieleveranciers omvallen vanwege de stijgende prijzen voor gas en stroom, zegt Keith Anderson, topman van de Schotse energieleverancier ScottishPower tegen nieuwszender Sky. Daarom moet de Britse overheid de maximumprijzen voor energie zo snel mogelijk aanpassen, zodat bedrijven hun gestegen kosten kunnen doorberekenen. Anders wordt het een "absoluut slagveld" op de Britse energiemarkt, aldus Anderson.
Ofgem, de Britse toezichthouder van de energiemarkt, bepaalt de maximale hoogte van de energieprijzen. De eerstvolgende prijsherziening staat gepland voor april volgend jaar, maar Anderson wil dat dit eerder gaat gebeuren. Hij zei tegen zakenkrant Financial Times verder dat er een "significant risico" bestaat dat de energiemarkt in het Verenigd Koninkrijk straks uit maar vijf of zes bedrijven zal bestaan. Dat zijn volgens hem bedrijven die weliswaar financieel solide zijn, maar het niet meer aankunnen om de hogere energieprijzen door te berekenen aan klanten.
ScottishPower, een dochteronderneming van het Spaanse nutsbedrijf Iberdrola, is een van de grote energieleveranciers in het Verenigd Koninkrijk en levert gas en stroom in grote delen van Schotland, Noord-Wales en het midden van Engeland.
Hoge prijzen
In het Verenigd Koninkrijk waren tegen eind september al tien energieleveranciers failliet gegaan als gevolg van de hoge aardgasprijzen. De klanten van deze bedrijven hebben inmiddels andere leveranciers toegewezen gekregen door de toezichthouder. In Groot-Brittannië geldt daarvoor hetzelfde principe als in Nederland: als een bedrijf omvalt, moeten andere leveranciers de klanten overnemen.
De prijzen voor aardgas zijn de afgelopen tijd fors gestegen door onder meer economisch herstel, waardoor ook een enorme vraag is ontstaan naar vloeibaar aardgas (lng) in Azië. Dat heeft de leveringen van aardgas aan Europa verder onder druk gezet, waardoor meerdere Europese bedrijven de productie al hebben moeten terugschroeven. Consumenten vrezen torenhoge energierekeningen. In diverse landen, waaronder Nederland, worden belastingmaatregelen genomen om de hogere kosten te verkleinen.
Ook in Rusland stijgen de zorgen over de hogere energieprijzen en het effect daarvan op de vraag naar gas in Europa, de belangrijkste afzetmarkt voor Russisch gas. De Russische president Vladimir Poetin zei in een op televisie uitgezonden overheidsbijeenkomst dat hogere prijzen leiden tot lagere consumptie, en dat heeft weer gevolgen voor de leveranciers, waaronder staatsgasbedrijf Gazprom.
Meer uit Financieel
NEW TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Taiwanese iPhone-producent Foxconn heeft vorige maand de verkopen fors opgevoerd. Dit is waarschijnlijk het gevolg van versnelde bestellingen vooruitlopend op Amerikaanse tarieven die de zaken van klanten hard kunnen raken.
1 uur geledenANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in april iets minder sterk opgelopen dan een maand eerder. De inflatie in het land bedroeg afgelopen maand 37,9 procent, tegen 38,1 procent in maart, meldde het Turkse statistiekbureau. De inflatie koelde daarmee voor de elfde maand op rij af en beweegt zich rond het laagste niveau in ongeveer twee jaar.
2 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse wijn- en cognacbedrijf Moët Hennessy schrapt honderden banen. De onderneming, onderdeel van luxeconcern LVMH, reageert zo op een krimpende vraag en een tariefconflict tussen de Europese Unie en China over cognac.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern overweegt een overname van zijn Britse branchegenoot BP, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Over een samensmelting van de twee Britse concerns gaan al tientallen jaren af en toe geruchten. Het zou een van de grootste deals in de olie-industrie ooit zijn. Het aandeel Shell verloor ruim 2 procent.
3 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - Vietnam houdt vast aan zijn economische groeidoelstellingen, ondanks de forse importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump het land in het vooruitzicht heeft gesteld. Premier Pham Minh Chinh herhaalde in een toespraak tot de Nationale Vergadering in Hanoi dat de regering nog steeds rekent op minstens 8 procent groei dit jaar en meer dan 10 procent groei in de komende jaren.
4 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen maandag flink omlaag na het besluit van de landen van oliekartel OPEC+ om de olieproductie volgende maand opnieuw te verhogen. Het aanbod van olie zal daardoor verder toenemen op een moment dat de vraag naar de brandstof onder druk staat door de onzekerheid rond de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.
5 uur geledenSYDNEY (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Australië en Nieuw-Zeeland verklaarden maandag dat ze opkomen voor hun eigen filmindustrieën. Daarmee reageerden ze op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om een heffing van 100 procent in te voeren op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd.
5 uur geleden