
Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte
DIEMEN (ANP) - Het tarief voor stadswarmte bij Vattenfall is volgend jaar bijna twee keer zo hoog als nu, meldt de energieleverancier. Door het prijsplafond voor de energierekening waarmee het kabinet de financiële klap voor huishoudens wil verzachten, zal voor de meeste klanten met een aansluiting op het warmtenet de rekening echter lager uitvallen.
Het tarief voor warmtenetten stijgt bij Vattenfall tot 76,45 euro per gigajoule, 94 procent meer ten opzichte van de huidige prijs. Door het prijsplafond waar het kabinet samen met energieleveranciers aan werkt, blijft bij gemiddeld verbruik de prijs voor een gigajoule stadswarmte beperkt tot 47,38 euro, 20 procent meer dan het huidige tarief.
Het prijsplafond gaat gelden tot een verbruik van 37 gigajoule. Volgens Vattenfall verbruikt een klant gemiddeld iets minder dan 28 gigajoule.
ACM
Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfspanden. Klanten met zo'n aansluiting kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadswarmte maximaal mogen stijgen.
Vattenfall publiceert de nieuwe tarieven vooruitlopend op de bekendmaking van de ACM, maar verwacht onder het wettelijke maximum te blijven. De warmtetarieven zijn altijd gekoppeld aan de gasprijs, maar klanten van een warmtenet mogen nooit meer betalen dan klanten met een gasaansluiting.
Prijsstijging
Volgens de van oorsprong Zweedse energieleverancier betaalden de ongeveer 150.000 klanten met een aansluiting op het warmtenet afgelopen jaar ruim 500 euro minder dan gasklanten van Vattenfall. De gasprijs bij Vattenfall is in één jaar tijd 2,6 keer zo hoog geworden.
De prijs voor warmte die Vattenfall inkoopt, stijgt ook door de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen, legt een woordvoerster uit. "Als je bijvoorbeeld naar een afvalenergiecentrale kijkt waar wij warmte inkopen, dan zie je dat die ook elektriciteit levert. Die is veel meer waard geworden, waardoor ook warmte in prijs stijgt."
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
32 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
33 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
36 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
43 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden