Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte

Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte

DIEMEN (ANP) - Het tarief voor stadswarmte bij Vattenfall is volgend jaar bijna twee keer zo hoog als nu, meldt de energieleverancier. Door het prijsplafond voor de energierekening waarmee het kabinet de financiële klap voor huishoudens wil verzachten, zal voor de meeste klanten met een aansluiting op het warmtenet de rekening echter lager uitvallen.

Het tarief voor warmtenetten stijgt bij Vattenfall tot 76,45 euro per gigajoule, 94 procent meer ten opzichte van de huidige prijs. Door het prijsplafond waar het kabinet samen met energieleveranciers aan werkt, blijft bij gemiddeld verbruik de prijs voor een gigajoule stadswarmte beperkt tot 47,38 euro, 20 procent meer dan het huidige tarief.

Het prijsplafond gaat gelden tot een verbruik van 37 gigajoule. Volgens Vattenfall verbruikt een klant gemiddeld iets minder dan 28 gigajoule.

ACM

Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfspanden. Klanten met zo'n aansluiting kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadswarmte maximaal mogen stijgen.

Vattenfall publiceert de nieuwe tarieven vooruitlopend op de bekendmaking van de ACM, maar verwacht onder het wettelijke maximum te blijven. De warmtetarieven zijn altijd gekoppeld aan de gasprijs, maar klanten van een warmtenet mogen nooit meer betalen dan klanten met een gasaansluiting.

Prijsstijging

Volgens de van oorsprong Zweedse energieleverancier betaalden de ongeveer 150.000 klanten met een aansluiting op het warmtenet afgelopen jaar ruim 500 euro minder dan gasklanten van Vattenfall. De gasprijs bij Vattenfall is in één jaar tijd 2,6 keer zo hoog geworden.

De prijs voor warmte die Vattenfall inkoopt, stijgt ook door de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen, legt een woordvoerster uit. "Als je bijvoorbeeld naar een afvalenergiecentrale kijkt waar wij warmte inkopen, dan zie je dat die ook elektriciteit levert. Die is veel meer waard geworden, waardoor ook warmte in prijs stijgt."

Meer uit Financieel

Slecht weer remt jaarverkoop bier moederbedrijf Bavaria

LIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Palm, Swinckels en Uiltje, had vorig jaar last van het slechte weer in het voorjaar en najaar waardoor er minder bier werd verkocht. Ook de inflatie, verminderde koopkracht en het gedaalde consumentenvertrouwen drukten op de volumes.

7 minuten geleden
Biotechnoloog Pharming hard omlaag op beurs na uitgifte obligaties

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Pharming was donderdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. De onderneming plaatste voor 100 miljoen euro aan obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen. Voor beleggers betekent dit toekomstige winstverwatering, daarom werd het aandeel bijna 10 procent lager gezet. Verder waren chipbedrijven net als een dag eerder uit de gratie, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters vlak tot licht hoger de handel uitgingen.

1 uur geleden
Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

ENSCHEDE (ANP) - Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven.

1 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street voorafgaand aan cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de kwartaalresultaten van de streamingdienst, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. De verwachtingen zijn hooggespannen en kenners rekenen opnieuw op een flinke groei van het aantal nieuwe abonnees.

3 uur geleden
Bundesbank: geen krimp Duitse economie maar lichte groei

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie staat er toch iets beter voor dan verwacht. In plaats van de voorspelde krimp is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een "lichte groei". De centrale bank waarschuwt wel dat een duurzaam herstel van de grootste economie van Europa nog lang niet zeker is.

5 uur geleden
ACM verplicht bedrijven stroomcapaciteit af te staan om congestie

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Dat is een van de maatregelen uit een "breed pakket" dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag heeft gepresenteerd om de problemen rond netcongestie tegen te gaan.

5 uur geleden
Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

6 uur geleden