Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte

Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte

DIEMEN (ANP) - Het tarief voor stadswarmte bij Vattenfall is volgend jaar bijna twee keer zo hoog als nu, meldt de energieleverancier. Door het prijsplafond voor de energierekening waarmee het kabinet de financiële klap voor huishoudens wil verzachten, zal voor de meeste klanten met een aansluiting op het warmtenet de rekening echter lager uitvallen.

Het tarief voor warmtenetten stijgt bij Vattenfall tot 76,45 euro per gigajoule, 94 procent meer ten opzichte van de huidige prijs. Door het prijsplafond waar het kabinet samen met energieleveranciers aan werkt, blijft bij gemiddeld verbruik de prijs voor een gigajoule stadswarmte beperkt tot 47,38 euro, 20 procent meer dan het huidige tarief.

Het prijsplafond gaat gelden tot een verbruik van 37 gigajoule. Volgens Vattenfall verbruikt een klant gemiddeld iets minder dan 28 gigajoule.

ACM

Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfspanden. Klanten met zo'n aansluiting kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadswarmte maximaal mogen stijgen.

Vattenfall publiceert de nieuwe tarieven vooruitlopend op de bekendmaking van de ACM, maar verwacht onder het wettelijke maximum te blijven. De warmtetarieven zijn altijd gekoppeld aan de gasprijs, maar klanten van een warmtenet mogen nooit meer betalen dan klanten met een gasaansluiting.

Prijsstijging

Volgens de van oorsprong Zweedse energieleverancier betaalden de ongeveer 150.000 klanten met een aansluiting op het warmtenet afgelopen jaar ruim 500 euro minder dan gasklanten van Vattenfall. De gasprijs bij Vattenfall is in één jaar tijd 2,6 keer zo hoog geworden.

De prijs voor warmte die Vattenfall inkoopt, stijgt ook door de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen, legt een woordvoerster uit. "Als je bijvoorbeeld naar een afvalenergiecentrale kijkt waar wij warmte inkopen, dan zie je dat die ook elektriciteit levert. Die is veel meer waard geworden, waardoor ook warmte in prijs stijgt."

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

6 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

9 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

11 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

23 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden