Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiecrisis zorgt voor veel meer zonnepanelen op daken

Energiecrisis zorgt voor veel meer zonnepanelen op daken

DEN HAAG (ANP) - Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken is snel gegroeid. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was de toename vorig jaar extra groot vanwege het dure gas door de oorlog in Oekraïne. Huishoudens en kleine bedrijven gingen op zoek naar duurzamere en goedkopere alternatieven, waardoor zij ruim 50 procent meer zonne-energie opwekten dan een jaar eerder.

Sinds 2019 is de hoeveelheid opgewekte stroom uit zon meer dan verdrievoudigd, vergeleken met 2021 was de totale groei een kleine 30 procent. Nederland heeft op Europees niveau per hoofd van de bevolking de grootste hoeveelheid opgewekte zonnestroom. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn inmiddels ruim 2 miljoen daken van woningen bedekt.

Nieuwsuur meldde vorige week op basis van een rondgang onder installateurs wel dat er sinds de zomer een terugval is in het aantal aanvragen voor zonnepanelen. Mogelijk speelt de gedaalde energieprijs daar een rol bij. Ook is de Tweede Kamer van plan om de salderingsregeling af te schaffen. Dankzij de regeling krijgen huishoudens geld terug voor de hoeveelheid opgewekte zonnestroom die zij niet verbruiken.

De RVO verwacht hoe dan ook dat de hoeveelheid zonne-energie tot 2025 zal groeien tot een kleine 31 gigawattpiek, van 19 GWp eind vorig jaar. Volgens de overheidsdienst is zonder grote aanpassingen al 8 procent van het oppervlak van alle daken en parkeerplaatsen zonder aanpassingen geschikt voor zonnepanelen, wat al goed is voor 13 GWp aan zonne-energie.

Nederland haalde vorig jaar 15 procent van het totale elektriciteitsgebruik uit zonne-energie.

Meer uit Financieel

DNB: pensioenfondsen lopen risico met onderhandse investeringen

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfondsen en verzekeraars lopen meer risico doordat ze vaker onderhandse investeringen doen. Daardoor worden ze kwetsbaarder. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) in het voorjaarsoverzicht Financiële Stabiliteit. DNB merkt daarbij een "exponentiële groei" van de zogeheten wereldwijde private creditmarkt sinds 2016 op.

1 uur geleden
CPB: handelsoorlog China en VS risico voor stabiliteit Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten vormt een risico voor de economische stabiliteit en groei van Nederland. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in de Risicorapportage Financiële Markten 2024, die het CPB jaarlijks op verzoek van de Tweede Kamer opstelt. Hoewel de Nederlandse economie er "gemiddeld goed voorstaat" na de coronapandemie en de energiecrisis, blijft die gevoelig voor "grote economische schokken". Wel kunnen Nederlandse huishoudens en bedrijven eventuele klappen beter opvangen dan een aantal jaar geleden.

2 uur geleden
Nederlandse bedrijven hebben 'fors' minder schuld

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven houden relatief gezien "fors" minder schuld aan, ziet het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van Nederlandse bedrijfsschulden. Tussen 2006 en 2022 zijn Nederlandse bedrijven steeds meer gaan financieren met hun eigen vermogen in plaats van met een lening, met minder grote schuldposities als gevolg.

2 uur geleden
Apple omlaag op Wall Street na presentatie nieuwe software iPhone

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street waren maandag niet onder de indruk van een presentatie van techconcern Apple. Het Amerikaanse bedrijf onthulde de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem op zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Ook presenteerde Apple nieuwe functies op het gebied van kunstmatige intelligentie zoals het verbeteren van zelfgeschreven teksten. Desondanks werd het aandeel Apple 1,9 procent lager gezet.

3 uur geleden
Apple onthult nieuw besturingssysteem iPhone

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple onthulde maandag de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem, iOS 18, op zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Ook presenteerde het Amerikaanse techbedrijf nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie.

4 uur geleden
Kosten huiseigenaren VS stegen met ruim een kwart sinds 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor huiseigenaren in de Verenigde Staten zijn sinds 2020 met meer dan een kwart (26 procent) gestegen. Dit is het gevolg van stijgingen in uitgaven zoals belastingen, verzekeringen en nutsvoorzieningen, deels veroorzaakt door de hoge inflatie.

5 uur geleden
Franse beurs flink omlaag na aankondiging vervroegde verkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - De aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk uit te schrijven zorgde maandag voor flinke koersdalingen op de effectenbeurs in Parijs. Vooral de Franse banken kregen het zwaar te verduren. Macron schreef de verkiezingen uit omdat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen. De rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen kreeg twee keer zo veel stemmen als de partij van de president.

7 uur geleden