Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiecrisis zorgt voor nucleaire comeback

Energiecrisis zorgt voor nucleaire comeback

DEN HAAG (ANP/AFP) - De belangstelling voor kernenergie neemt weer flink toe. Zeker nu de kosten voor het importeren van energie wereldwijd de pan uit rijzen en de klimaatproblemen verwoestende gevolgen hebben. Landen zijn daarom naarstig op zoek naar alternatieve bronnen.

De investeringen in kernenergie liepen terug na de ramp in Fukushima in Japan in 2011. Dat was het ergste kernongeval ter wereld sinds de ramp bij Tsjernobyl in 1986. De angst voor onveiligheid nam toe en regeringen werden huiverig voor nucleaire installaties.

Maar na de invasie van Rusland in Oekraïne in februari, de daaropvolgende druk op de energiebevoorrading, waarbij Europa ernaar streeft niet meer afhankelijk te zijn van Russisch olie en gas, keert het tij nu weer ten gunste van kernenergie. Overheden staan ook voor moeilijke beslissingen nu de stijgende gas- en elektriciteitsrekeningen en de schaarse hulpbronnen deze winter leed dreigen te veroorzaken.

Japan

Een van de landen die kernenergie heroverweegt is Japan. De ramp van 2011 leidde tot het stilleggen van veel kernreactoren uit vrees voor de veiligheid. Deze week riep de Japanse premier Fumio Kishida op om de kernenergiesector nieuw leven in te blazen en nieuwe kerncentrales te bouwen.

Ook dichter bij huis zijn er landen die eerdere plannen om van kernenergie af te stappen hebben laten varen. Minder dan een maand na de Russische aanval op Oekraïne stelde België zijn plan om kernenergie in 2025 af te schaffen met tien jaar uit. Ook in Duitsland, Europa's grootste economie, is vasthouden aan kernenergie niet langer een taboe nu de energiecrisis de discussie over het sluiten van de laatste drie kerncentrales eind dit jaar opnieuw aanwakkert.

Omstreden

Veel landen, waaronder Nederland, hebben daarnaast ambities om nucleaire infrastructuur te ontwikkelen. Daaronder zijn ook grote economieën als China, India, de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel wordt kernenergie in 32 landen gebruikt. De nucleaire installaties zijn goed voor 10 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie, aldus het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA. De organisatie verwacht nu dat in het meest gunstige scenario de geïnstalleerde capaciteit tegen 2050 zal zijn verdubbeld.

Kernenergie blijft omstreden. Sommige deskundigen zijn van mening dat kernenergie niet als een optie mag worden beschouwd, maar anderen menen dat kernenergie, gezien de vele crisissen, deel moet blijven uitmaken van de energiemix van de wereld.

Meer uit Financieel

Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

21 minuten geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

1 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

6 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

6 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

8 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

8 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

9 uur geleden