
Energiecoöperaties lopen tegen tekort wind- en zonlocaties aan
UTRECHT (ANP) - Het is voor energiecoöperaties de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om een geschikte locatie voor een zonnepark of windproject te vinden. Dat maakt klimaatstichting Hier bekend in de jaarlijkse Lokale Energie Monitor. Energiecoöperaties zijn burgercollectieven die zich inzetten om lokaal duurzame energie op te wekken.
Overheden bepalen op welke locaties en onder welke voorwaarden duurzame energie mag worden opgewekt. De provinciale verkiezingen in 2023 hebben daar volgens de monitor een flinke stempel op gedrukt: coalitieakkoorden in Flevoland, Gelderland en Groningen sluiten windontwikkeling expliciet uit. In Overijssel blijven "meerdere plannen voor zonneparken op de plank liggen". Amsterdamse windplannen vertragen door een "terughoudend windbeleid" van de provincie Noord-Holland, aldus de monitor.
Directeur Gijs Termeer van Hier benadrukt dat energiecoöperaties belangrijk zijn voor de energietransitie. "Het energiesysteem van de toekomst zal voor een belangrijk deel ook een lokaal energiesysteem zijn, waarin energiecoöperaties een cruciale rol spelen. Een lokale overheid die hierin meebeweegt, stimuleert en ruimte biedt, is nodig."
In de lift
Ondanks het tekort aan ontwikkellocaties neemt het aantal projecten van coöperaties nog wel toe. Afgelopen jaar kwamen er 150 nieuwe zon- en windprojecten bij, maar dat waren vooral veel projecten op daken. Voor de ontwikkeling van zonneparken op land en windprojecten blijft het tekort aan plaatsen naar verwachting nog de komende jaren een probleem.
Het aantal leden van energiecoöperaties neemt al jaren toe. In 2018 waren er naar schatting 68.000 leden, vorig jaar waren dat er meer dan 131.000, becijferde de monitor. Zij wekken stroom op voor ongeveer 454.000 huishoudens. Het aantal energiecoöperaties nam vorig jaar wel amper toe, terwijl de groei van dit soort burgercollectieven jarenlang in de lift zat. Netto kwamen er vorig jaar maar drie nieuwe coöperaties bij. In bijna 90 procent van alle gemeenten in Nederland is een coöperatie gevestigd.
Meer uit Financieel
CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak gingen maandag over tot winstnemingen na de stevige koerswinsten van afgelopen vrijdag. Nieuwe recordstanden op Wall Street boden geen soelaas; de koersen in Amsterdam gingen over een breed front omlaag.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) neemt langer de tijd om te beslissen over de toekomst van TenneT Duitsland. Hij wilde oorspronkelijk rond deze tijd de keuze maken tussen een beursgang en een onderhandse verkoop, maar dat wordt september. Aan mogelijke kopers is geen gebrek, verzekert hij in een Kamerbrief. "Veel investeerders" hebben interesse getoond.
12 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de handelsbesprekingen met Canada onmiddellijk hervatten, nu Canada een belasting op digitale diensten heeft ingetrokken. Dat heeft Kevin Hassett maandag gezegd, de economisch adviseur van het Witte Huis.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Oekraïne hebben een nieuwe, meerjarige handelsovereenkomst gesloten voor landbouwproducten. Daarbij is rekening gehouden met de gevoeligheid van bepaalde landbouwsectoren die door EU-lidstaten en landbouwers aan de orde is gesteld, verzekert de Europese Commissie. De overeenkomst "beschermt de belangen van EU-landbouwers en biedt de stabiliteit en voorspelbaarheid die Oekraïne in deze onzekere tijden nodig heeft", zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) maandag op een persconferentie.
12 uur geleden