Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiebureau IEA vreest schok op oliemarkt door oorlog Oekraïne

Energiebureau IEA vreest schok op oliemarkt door oorlog Oekraïne

PARIJS (ANP) - De harde westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne kunnen zorgen voor een "schok" op de wereldwijde oliemarkt door het wegvallen van veel Russische olieproductie. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport. Volgens het IEA kan vanaf april de Russische productie met wel 3 miljoen vaten per dag gaan dalen omdat kopers olie uit Rusland mijden.

Het energiebureau zegt dat de wereld geconfronteerd wordt met de grootste energiecrisis in decennia door de Russische invasie van Oekraïne en dat die crisis kan leiden tot permanente veranderingen op de energiemarkten. Door zorgen over de Russische leveringen zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen. Ook de Europese gasprijzen hebben records bereikt door de vrees dat Rusland de toevoer naar Europa kan stopzetten.

Volgens het IEA exporteert Rusland ongeveer 8 miljoen vaten per dag ruwe olie en andere petroleumproducten naar de rest van de wereld. Daarvan kunnen dus 3 miljoen vaten gaan wegvallen omdat landen geen Russische olieproducten meer willen kopen vanwege de oorlog. Zo hebben de Verenigde Staten al gezegd per direct te stoppen met de import van fossiele brandstoffen uit Rusland. Ook het Verenigd Koninkrijk gaat stoppen met de invoer van Russische olie.

Het IEA zegt wel dat de OPEC-landen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voldoende reservecapaciteit hebben om dat gat op te vullen, maar dat zij tot dusver nog niet bereid zijn geweest om de olieproductie nog sterker te verhogen.

Door de oorlog en de hoge inflatie door de sterk gestegen grondstoffenprijzen wordt ook de groei van de wereldeconomie ondermijnd, geeft het IEA verder aan. Dat zal ertoe leiden dat de wereldwijde olievraag dit jaar minder sterk zal toenemen dan eerder gedacht. Het agentschap rekent nu op een groei van die vraag met 2,1 miljoen vaten per dag. Dat zijn er bijna 1 miljoen minder dan eerder werd voorzien.

Meer uit Financieel

Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

38 minuten geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 uur geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 uur geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

2 uur geleden
Hugo Boss onderuit op Duitse beurs na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - Hugo Boss behoorde dinsdag tot de grote verliezers op de Europese beurzen. Het Duitse modeconcern verlaagde voor de tweede keer zijn omzetverwachting voor het hele jaar na tegenvallende verkopen. Vooral in China en het Verenigd Koninkrijk kampt het bedrijf met een zwakkere vraag van consumenten. Het aandeel zakte 10 procent in Frankfurt.

3 uur geleden
Aandacht voor Amerikaanse banken en winkelverkopen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America. Eerder kwamen grote banken als JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup al met kwartaalcijfers, die gemengd werden ontvangen. Ook letten beleggers op de Amerikaanse winkelverkopen, die meer inzicht geven in de kooplust van de consumenten in de grootste economie ter wereld.

3 uur geleden
Nibud bezorgd over onbekendheid met nieuw pensioenstelsel

UTRECHT (ANP) - Een groot deel van de Nederlanders is nog onbekend met de veranderingen die op komst zijn voor hun pensioen en dat baart zorgen, vindt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt op een nieuw stelsel. Toch wist ruim een op de vijf mensen die de organisatie ondervroeg helemaal niet dat het pensioenstelsel gaat veranderen.

4 uur geleden