Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiebureau IEA vreest schok op oliemarkt door oorlog Oekraïne

Energiebureau IEA vreest schok op oliemarkt door oorlog Oekraïne

PARIJS (ANP) - De harde westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne kunnen zorgen voor een "schok" op de wereldwijde oliemarkt door het wegvallen van veel Russische olieproductie. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport. Volgens het IEA kan vanaf april de Russische productie met wel 3 miljoen vaten per dag gaan dalen omdat kopers olie uit Rusland mijden.

Het energiebureau zegt dat de wereld geconfronteerd wordt met de grootste energiecrisis in decennia door de Russische invasie van Oekraïne en dat die crisis kan leiden tot permanente veranderingen op de energiemarkten. Door zorgen over de Russische leveringen zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen. Ook de Europese gasprijzen hebben records bereikt door de vrees dat Rusland de toevoer naar Europa kan stopzetten.

Volgens het IEA exporteert Rusland ongeveer 8 miljoen vaten per dag ruwe olie en andere petroleumproducten naar de rest van de wereld. Daarvan kunnen dus 3 miljoen vaten gaan wegvallen omdat landen geen Russische olieproducten meer willen kopen vanwege de oorlog. Zo hebben de Verenigde Staten al gezegd per direct te stoppen met de import van fossiele brandstoffen uit Rusland. Ook het Verenigd Koninkrijk gaat stoppen met de invoer van Russische olie.

Het IEA zegt wel dat de OPEC-landen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voldoende reservecapaciteit hebben om dat gat op te vullen, maar dat zij tot dusver nog niet bereid zijn geweest om de olieproductie nog sterker te verhogen.

Door de oorlog en de hoge inflatie door de sterk gestegen grondstoffenprijzen wordt ook de groei van de wereldeconomie ondermijnd, geeft het IEA verder aan. Dat zal ertoe leiden dat de wereldwijde olievraag dit jaar minder sterk zal toenemen dan eerder gedacht. Het agentschap rekent nu op een groei van die vraag met 2,1 miljoen vaten per dag. Dat zijn er bijna 1 miljoen minder dan eerder werd voorzien.

Meer uit Financieel

Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

5 minuten geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (ANP/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

1 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

2 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

2 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

2 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

3 uur geleden
KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

4 uur geleden