Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiebureau IEA: Rusland schuldig aan hoge Europese gasprijs

Energiebureau IEA: Rusland schuldig aan hoge Europese gasprijs

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Rusland is schuldig aan de hoge Europese gasprijzen omdat het land de aanvoer van gas naar Europa niet verder verhoogt, terwijl dat wel zou kunnen. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gezegd. Door de hoge gasprijzen lopen Europese economieën schade op, bijvoorbeeld omdat huishoudens en bedrijven veel meer geld kwijt zijn aan energiekosten.

Volgens IEA-directeur Fatih Birol kan Rusland de gasleveringen aan Europa met een derde verhogen ten opzichte van de huidige niveaus. "Er is grote krapte in de Europese gasmarkt door het gedrag van Rusland", aldus Birol. Hij stelt dat het huidige lage niveau van de gasreserves in de Europese Unie grotendeels te wijten is aan het Russische staatsgasconcern Gazprom. Gazprom heeft altijd gezegd zich te houden aan zijn leveringsverplichtingen richting Europa.

Birol stelt dat de Russische gasleveringen aan Europa in het vierde kwartaal een kwart lager lagen dan een jaar eerder. Rusland is de belangrijkste gasleverancier van Europa. "Europa heeft als geheel onvoldoende aandacht besteed aan de cruciale rol van gasopslag bij de veiligheid van zijn gasleveringen." Hij vindt dat Europese landen bepaalde minimumnormen moet hanteren bij het aanhouden van gasreserves.

Spanningen

De Europese gasprijs wordt ook gestuwd door de spanningen tussen Moskou en de westerse landen over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Overigens is de gasprijs de afgelopen tijd wel wat gedaald omdat er meer tankers met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit de Verenigde Staten op weg zijn naar Europa.

Analisten van de Amerikaanse bank Citigroup schrijven in een onderzoek dat Europa dit jaar te maken kan krijgen met de hoogste energierekening in tien jaar door de sterk gestegen gas- en stroomprijzen. De bank denkt dat die rekening kan uitkomen op omgerekend 875 miljard euro. Die energierekening bedroeg vorig jaar meer dan 260 miljard euro, aldus Citigroup.

Citigroup stelt dat aardgas in ongeveer een kwart van de Europese energiebehoefte voorziet. Omdat gas veel wordt gebruikt in energiecentrales stijgt ook de stroomprijs. Verschillende Europese overheden, waaronder Nederland, hebben al maatregelen aangekondigd om huishoudens te helpen bij de sterk stijgende energieprijzen.

Meer uit Financieel

Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

3 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

4 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

23 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden